نوشته شده توسط: الهه ناز
بهترین شیر برای نوزاد تازه متولدشده شیر مادر است. سازمان جهانی بهداشت، توصیه میکند شیرخواران حداقل 4 ماه و ترجیحاً 6 ماه اول زندگی فقط با شیر مادر تغذیه شوند. شیر مادر مزایای زیادی هم برای نوزاد و هم برای خود مادر دارد.
شیر مادر باعث افزایش قدرت ایمنی در نوزادان می شود و آن ها را از ابتلا به بیماری های مختلف مانند اسهال، عفونت گوش میانی، عفونت ادراری و ... محافظت میکند.
با وجود تمام توصیه های پزشکی مبنی بر تغذیه نوزاد با شیر مادر مواردی نیز وجود دارد که باید شیردهی متوقف شود زیرا مشکلات و عوارض جدی برای نوزاد به وجود می آید. در این گونه موارد لازم است از شیر خشک برای تغذیه شیرخوار استفاده شود.
در ادامه با بیتوته همراه باشید تا باهم موارد منع شیردهی را بررسی کنیم.
یکی از رایج ترین مشکلات در زمان شیردهی آبسه پستان است که در صورت جراحی و شکافتن آبسه ، تا زمانی که چرک از پستان بیرون می آید شیردهی باید متوقف شود. در صورتی که فقط یک پستان به آبسه دچار شده باشد، شیردهی باید با پستان سالم ادامه یابد.
یکی دیگر از موارد منع شیردهی نوزاد ابتلای مادر به بیماری سل است. در صورتی که مادر به این بیماری مبتلا باشد باید حداقل دو هفته از شروع درمان مادر گذشته باشد تا او بتواند با خیال راحت به نوزادش شیر دهد.
آبله مرغان نیز میتواند یکی دیگر از موارد منع شیردهی باشد. شیرخوار متولدشده از مادر مبتلا به آبلهمرغان باید پادزهر این بیماری را در اولین فرصت دریافت کند. همچنین در صورتی که شیرخوار با ضایعات پوستی آبله مرغان در تماس باشد احتمال ابتلای او به این بیماری نیز وجود دارد.
وجود ضایعات پوستی ناشی از ویروس تب خال به ویژه روی سینههای مادر، از موارد منع شیردهی به حساب می آید.
طبق تحقیقات انجام شده ابتلای مادر به بیماری ایدز نیز می تواند از موارد منع شیردهی باشد. متاسفانه ثابت شده است که اگر مادر مبتلا به ایدز به مدت طولانی بیشتر از 6 ماه به نوزادش شیر دهد خطر انتقال ویروس به کودک تا 14 درصد افزایش پیدا میکند. علاوه بر این، در صورت وجود زخم یا شقاق در نوک پستان یا التهاب پستان، احتمال انتقال ایدز بیشتر هم میشود.
با وجود اینکه هپاتیت B از موارد منع شیردهی محسوب نمی شود ولی باید دقت داشته باشید که در صورت مبتلا بودن مادر به هپاتیت B به شیرخوار باید بعد از تولد واکسن و پادزهر هپاتیت B تزریق شود اما لزومی ندارد تغذیه با شیر مادر به تأخیر بیفتد.
شیمی درمانی و پرتودرمانی از جدی ترین موارد منع شیردهی به حساب می آید.
استفاده از پرتوداروها (به عنوان مثال برای انجام اسکنهای هستهای تیروئید، کلیه و ...)؛ در این موارد طبق نظر پزشک، شیردهی تا دفع کامل پرتو دارو از بدن باید متوقف شود.
ابتلای مادر به بیماری های عصبی و روانی جدی در برخی موارد میتواند از موارد منع شیردهی باشد و حتی گاهی ممکن است به کودک آسیب های جدی تری نیز وارد شود.
در صورت ابتلا مادر به این بیماری و ابتلا به عفونت حاد باید به سرعت تحت درمان با سه دارو قرار گیرد و در زمان درمان باید از شیردهی خودداری کند و پس از دو هفته بعد از اتمام داروها میتواند شیردهی را شروع کند همچنین. به نوزاد هم باید BCG تلقیح نمود و هم او را تحت درمان با ایزونیازید با دوز mg/kg 10 به مدت 12-6 ماه قرار داد.
آنفلوانزای خوکی از موارد منع شیردهی به حساب نمی آید یعنی نوزاد در این حالت میتواند از شیر مادر تغذیه کند ولی به دلیل ابتلا مادر به این آنفلونزا باید مادر و نوزاد حتی الامکان از هم دور باشند و مادر می تواند شیرش را بدوشد وشخص دیگری که بیمار نیست آن را به شیرخوار بدهد . همچنین در صورت مصرف داروهای ضد ویروسی شیردهی مانعی ندارد چون میزان ناچیز آن به نوزاد منتقل می شود.
شیرخوار مبتلابه گالاکتوزمی کلاسیک (کمبود گالاکتوز1 فسفات یوریدیل ترانسفراز) نمیتواند شیر حاوی لاکتوز را هضم کند و چون لاکتوزکربوهیدرات اصلی شیر مادر و شیر گاو است این شیرخواران نباید از شیرمادر و شیر گاو دارای لاکتوز استفاده کنند. در این گونه موارد شیر مادر و برخی مواد موجود در آن برای نوزاد، مثل سم بوده و تغذیه کودک با شیر مادر باعث تشنج، بیماری کبدی و ... میشود .اما در برخی فرم های خفیف ژنتیک گالاکتوزمی ، تغذیه با شیر مادر به صورت نسبی امکان پذیر است .
اگر شیرخوار به سایر اختلالات متابولیکی مبتلا باشد شاید بتواند تا حدودی شیرمادر را تحمل کند ولی باید حتما مطابق با نظر پزشک باشد.
فنیل کتونوری یک نوع اختلال متابولیک در نوزادان است که میتواند از موارد منع شیردهی باشد . این بیماری را میتوان با تغذیه ترکیبی شیر مادر و شیر بدون فنیل آلانین زیر نظر پزشک درمان کرد.
بیماری سرخک تاثیری بر روی شیرمادر ندارد ولی به دلیل اینکه سرخک میتواند در دوره جنینی و نوزادی کشنده باشد پس باید مادر مبتلا به سرخک تا زمانی که بیماری اش مسری است از کودک جدا باشد و به همین دلیل از موارد منع شیردهی به حساب می آید.
اما مادر مبتلا به سرخجه می توانند به شیردهی ادامه دهد. در واقع به مقاومت شیرخوار کمک کرده و واکسیناسیون طبیعی برای شیرخوارش فراهم میکند.
انتقال این عفونت از طریق تغذیه با شیر مادر مطرح ولی ثابت نشده است به همین دلیل تب مالت نیز میتواند از موارد منع شیردهی باشد. در صورتی که مادری به تب مالت مبتلا شود بهتر است که برای مدت 48 تا 72 ساعت اول که مادر مبتلا تحت درمان قرار میگیرد تغذیه با شیر مادر قطع شود و پستان ها دوشیده و شیر دور ریخته شود.
مادرانی که مواد افیونی مصرف میکنند ویا تحت درمان نظارتی با متادون هستند به شرط اینکه ازمایشات غربالگری انها از نظر مواد روان گردان و ایدز منفی باشد میتوانند شیردهی داشته باشند.مواد روان گردان ، کوکائین و حشیش از موارد منع شیردهی است.
مصرف سیگار گرچه منعی جهت شیردهی نیست ولی ممکن است باعث الرژی تنفسی و سندرم مرگ ناگهانی نوزاد شود.
گردآوری: بخش کودکان بیتوته