نوشته شده توسط: الهه ناز
آموزش میوه خشک کردن در خانه
برای اینکه میوه ها را در همه ی فصول بتوانید مصرف کنید می توانید آن ها را خشک کنید. میوه های خشک را می توانید به عنوان تنقلات مصرف کنید حتی می توانید آن را داخل دمنوش های خود استفاده کنید و از خواص آن بهره ببرید.
میوه هایی که برای خشک کردن انتخاب کردهاید، کاملا رسیده، سفت و آماده هستند. میوههایی که آسیب دیدهاند، هنوز به طور کامل نرسیدهاند، و یا بیش از حد رسیده اند، ارزش غذایی ندارند و زمانی که آنها را خشک می کنید، طعم چندان جذابی نخواهند داشت.
چه میوه هایی را میتوان خشک کرد ؟
کشمش، خرما و آلو خشک نمونه هایی از این ها هستند. سایر میوه هایی که می توان آنها را خشک کرد شامل: سیب، زردآلو، موز، توت، کیوی، انجیر، انبه، هلو، گلابی، آناناس، توت فرنگی، گوجه فرنگی و خرمالو است.
آماده کردن میوه ها برای خشک کردن
میوه هایی که برای خشک کردن انتخاب کرده اید را با آب سرد بشویید و به آرامی آن ها را بشویید. سپس با استفاده از یک تکه پارچه تمیز یا حوله کاغذی، آنها را خشک کنید. شما می توانید میوه های کوچک مثل انگور یا انواع توت ها را داخل یک آبکش قرار بدهید تا خشک شوند.
خرما، انگور، زردآلو، انجیر، سیب، هلو و حتی گلابی، جزو میوه هایی بودند که قدیمی ها با خشک کردن آنها دانسته یا ندانسته، pH شان را پایین و طول مدت ماندگاری شان را بالا می بردند.
از سیاه شدن میوه جلوگیری کنید. برای جلوگیری از سیاه شدن ( اکسید شدن ) میوه یکی از کارهای زیر را انتخاب و انجام دهید :
میوه را داخل آب نمک بگذارید. 6 قاشق غذاخوری نمک را در 3?5 لیتر آب حل کنید و میوه ها را داخل آن انداخته سپس خشک کنید.
سیب و هلو را می توانید در آب یخ قرار دهید سپس خشک کنید. می توانید روی برش های سیب کمی آبلیمو بزنید.
آناناس، هلو و موز : 1 استکان شکر و 3 استکان آب و 1 استکان عسل را مخلو ط کنید و میوه ها را در آن خیس کنید.
آب گرم را با آب آناناس یا لیمو مخلوط کنید و میوه ها را داخل آن خیس کنید. 2 قاشق غذاخوری اسید اسکوربیک را با 1 لیتر آب مخلوط کنید و میوه ها را داخل آن خیس کنید.
هلو ، آلبالو و توت : 1 بسته ژلاتین گیاهی را با 1 استکان آب و ½ استکان شکر مخلوط کنید و میوه ها را داخل آن بگذارید.
آموزش خشک کردن میوه
میوه ها به دو صورت خشک می شوند:
به طور طبیعی
با دستگاه، مثل دستگاه خشک کن مواد غذایی
مراحل خشک کردن میوه در آفتاب
برای خشک کردن میوه یک روز گرم آفتابی را که رطوبت هوا زیر 60 درصد و هوا هم آفتابی و گرم باشد، انتخاب کنید. این کار چند روز طول می کشد بنابراین لازم است که هوا برای چند روز متوالی صاف و خوب باشد.
میوه ها را روی سینی توری استیل ضدزنگ، پلاستیکی یا فایبرگلاس با روکش تفلون قرار دهید و با کمی فاصله روی توری بچینید.
سینی میوه را روی دو عدد آجر قرار دهید تا از زمین فاصله بگیرد و بر روی آن یک توری نازک بیاندازید و زیر نور آفتاب قرار دهید. قرار دادن سینی روی آجر سبب بهتر جریان یافتن هوا و سریع تر خشک کردن میوه می شود.
برای سرعت بخشیدن به روند خشک شدن میوه ها، در زیر سینی یک ورق آلومینیوم یا قلع قرار دهید. هوای خنک شب می تواند میوه را دوباره مرطوب کند. پس سینی را در شب در جای سرپوشیده قرار دهید.
میوه ها را زیر و رو کنید تا آب دو طرف آن کشیده و خشک شوند. هر روز چند بار به میوه ها سر بزنید و میوه ها چروکیده و جویدنی (ترد) را جمع آوری کنید.
روش های خشک کردن میوه
روش خشک کردن میوه در فر
شما برای خشک کردن میوه در فر، به کاغذ مومی یا لاینرهای سیلیکونی و سینی فر یا توری های گرد مخصوص پیتزا نیاز دارید. روش کار بسیار ساده است. فقط کافی است میوه ها را در دمای پایین گرم کنید تا آب آنها به قدر کافی تبخیر شود. با این کار، احتمال رشد باکتری ها به حداقل می رسد. مراحل کار از این قرار است:
میوه ی مورد نظرتان را آماده کنید
میوه ها و توت های رسیده یا کاملا رسیده را انتخاب کنید. آنها را با آب سرد بشویید. قسمت های لکه دار و خراب شان را جدا کنید. اگر میوه هسته یا دانه دارد، آن را بیرون بیاورید و ساقهی توت ها را جدا کنید. میوه ها را به صورت هم اندازه برش بزنید تا در مدت زمان یکسانی خشک شوند.
در صورت اختیار پوست میوه ها را بگیرید
برخی میوه ها مانند هلو، شلیل و سیب در صورتی که پوست شان گرفته شود، بهتر خشک می شوند. در پایین هر قطعه از میوه را با چاقوی پوست کنی، یک علامت X ایجاد کنید. تکه های میوه را به مدت 30 ثانیه در آب جوش بریزید و سپس به یک ظرف آب یخ منتقل کنید. با این کار پوست میوه ها به راحتی جدا می شود.
آنها را بخیسانید
برای آنکه میوه ها ظاهر زیبای شان را حفظ کنند و میزان تغییر رنگ شان به حداقل برسد، آنها را در آبلیمو و آب بخیسانید. میوه ها را 10 دقیقه درون این مخلوط قرار دهید، سپس در آبکش خالی کنید و با یک حولهی بدون پرز به آرامی خشک کنید.
میوه ها را درون فر قرار دهید
فر را از قبل در دمای 54 تا 71 درجهی سانتیگراد گرم کنید. برای میوه های برش خوردهی نازک مانند سیب یا هلو از درجهی حرارت پایین تر استفاده کنید اما برای توت فرنگی ها و سایر توت های کامل از دمای بالاتر استفاده کنید. روی سینی فر را با کاغذ مومی بپوشانید.
تکه های میوه را در یک لایه طوری بچینید که روی هم قرار نگیرند و کمی فاصله بین آنها وجود داشته باشد. برای جلوگیری از جمع شدن (لوله شدن) میوه ها در حین خشک شدن، یک توری گرد مخصوص پیتزا یا یک لاینر سیلیکونی روی آنها قرار دهید. میوه ها را درون فر بگذارید و هر دو ساعت یکبار، سینی فر را بچرخانید.
طرز خشک کردن میوه به وسیله دستگاه خشک کن
دستگاه خشک کن را روی حالت میوه قرار دهید . اگر این حالت را ندارد روی 57 درجه سانتی گراد تنظیم کنید .میوه ها را به مدت 24 تا 48 ساعت خشک کنید . میوه ها را کاملا روی خشک کن پخش کنید تا با یکدیگر تماس نداشته باشند . بعد از 24 ساعت میوه ها را چک کنید تا خیلی خشک نشوند بعد از آن هر 6 تا 8 ساعت چک کنید .
نحوه ی خشک کردن میوه
خشک کردن گوجه فرنگی
گوجه ها کاربردهای بسیار زیادی دارند. اگر نمی توانند وارد ساندویچ شما شوند، پس حتما باید به دنبال راهی برای خشک کردن آنها و استفاده از آنها در غذاهایی مانند پاستا و چیلی باشید. نکتهی مثبت این است که همهی انواع گوجه ها قابلیت خشک شدن دارند. این چیپسها همینطور میتوانند به صورت پودر دربیایند و برای درست کردن پورههای گوجه فرنگی استفاده شوند.
برای خشک کردن گوجه فرنگی ها:
• آن ها را به صورت تکه هایی با ضخامت نیم اینچ خرد کنید (آن ها را خیلی کوچک خرد نکنید زیرا در این صورت بعد از خشک شدن سیاه رنگ می شوند). میتوانید دانهها را بیرون بیاورید یا بگذارید بمانند. این به انتخاب خودتان بستگی دارد.
• آن ها را روی سینیها قرار دهید؛ تکهها را روی سر همدیگر قرار ندهید زیرا ممکن است به هم بچسبند و پاره شوند.
• آن ها به مدت 8 تا 10 ساعت در دمای 55 درجهی سانتیگراد خشک کنید. تکه های گوجه فرنگی بعد از پخته شدن به سادگی از روی سینی ها بلند میشوند. همین طور مانند ورقه صاف می شوند.
خشک کردن گوجه
نحوه ی خشک کردن کیوی
خشک کردن کیوی در آفتاب
معمول ترین روش خشک کردن کیوی، قرار دادن آن در زیر نور آفتاب است. در این روش میوه را به صورت نازک میبریم و آن را چند روز در معرض نور آفتاب قرار میدهیم.
چند نکته
برای خشک کردن کیوی در آفتاب بهتر است که رطوبت هوا زیر 60 درصد و دمای هوا نسبتا زیاد باشد.
کیویها را روی سینی توری استیل ضدزنگ، پلاستیکی یا فایبرگلاس بچینید.
سینی کیوی را روی دو عدد آجر قرار دهید تا از زمین فاصله داشته باشد.
خشک کردن کیوی در فر
خشک کردن کیوی در فر یک روش سریع و آسان است. در این روش می توانید میوه ها را به میزانی که دوست دارید خشک کنید. کیوی ها را به صورت نازک ببرید و در در سینی فر بچینید.
فر را روی 60 درجه سانتیگراد روشن کنید تا گرم شود. روی کیوی ها یک توری بگذارید و آن را در فر قرار دهید. هر دو ساعت سینی فر را بچرخانید. بعد از بیرون آوردن کیوی های خشک از فر، آنها را به مدت چهار یا پنج روز در ظرف بریزید تا رطوبت باقیمانده آنها تبخیر شود.
خشک کردن کیوی با دستگاه میوه خشک کن
با استفاده از دستگاه میوه خشک کن، آبمیوه به صورت کند و با حرارت خیلی کم تبخیر می شود. حدود 24 ساعت زمان لازم است تا کیوی ها به صورت کامل خشک شوند.
نکته های نگهداری از کیوی خشک
می توانید کیوی های خشک شده را در ظرف پلاستیکی دردار نگهداری کنید.
میوه هایی را که هنوز رطوبت کمی دارند، در ظرفی پلاستیکی بریزد و در یخچال بگذارید.
می توانید کیوی های خشک شده را تا یک سال مصرف کنید.
آموزش خشک کردن آناناس
خشک کردن آناناس
هر کسی که تا به حال آناناس خشک شده را امتحان کرده باشد به شما میگوید که این خوراکی طعمی جادویی دارد. با این که با خشک کردن بخش قابل توجهی از مواد مغذی آناناس از بین میروند، باز هم مقدار زیادی ویتامین و قندهای سالمی که در این میوهی خوشمزه باقی میمانند میتوانند در هنگام ورزش به شما انرژی ببخشند. خشک کردن آناناس برای کسانی که دور از مناطق استوایی زندگی میکنند بدون شک تنها راه برای ذخیرهی این میوه در تمام طول سال است. آناناسها در دمای 50 و 60 درجه سانتی گراد به مدت 12 تا 16 ساعت خشک میشوند. باید هر 8 ساعت آنها را پشت و رو کنید تا به طور متعادل خشک شوند.
نحوه ی خرید زردآلوهای خشک
زردآلودهای خشک شده اسنک های دوست داشتنی هستند. حتما باید زمانی که کاملا رسیده شده اند آن ها را خریداری کنید. اگر در زمان خرید سفت هستند آن ها نزدیک پنجره در یک پاکت کاغذی قرار دهید تا کمی نرم شوند.
ماندن میوه خشک در برابر نور خورشید هم باعث تغییر رنگ آن شده و به شدت از کیفیت آن کم می کند.
بهترین راه برای حفظ میوه ها، خشک کردن آنها است. عمر و ماندگاری میوه خشک به عوامل زیادی بستگی دارد.
بهترین راه نگهداری از میوه های خشک چیست؟
نگهداری بهینه میوه های خشک، مستلزم بسته بندی و رعایت شرایط محیطی مناسب نگهداری آنها است. یعنی بسته بندی باید به گونه ای باشد که هرگونه رطوبت، اکسیژن و نور به آنها نفوذ نکند.
منظور از شرایط محیطی هم نگهداری میوه های خشک در دمای پایین، رطوبت نسبی پایین و به دور از تابش مستقیم نورخورشید است.
برای خشک کردن میوه در خانه از مواد نگهدارنده استفاده نمی کنید بنابراین حتماً باید در جای خنک نگهداری شود؛ در غیر این صورت مورد هجوم حشرات قرار گرفته و به سرعت از بین می روند.
اصولاً میوه های خشک باید در دمای نزدیک به صفر قرار بگیرند تا تازگی خود را حفظ کنند. میوه هایی که به خوبی خشک نشده باشند، مقداری رطوبت دارند که اگر در فضای باز بمانند، در زمانی کوتاه دچار کپک زدگی شده و از بین می روند. پس باید در هنگام خشک کردن میوه ها رطوبت آن ها را در نظر بگیرید و سعی شود مرطوب نماند.
برای افرادی که میوه خشک خرید می کنند بهترین توصیه این است که این محصولات را در یخچال نگهداری کنند. در صورت نگهداری میوه خشک در یخچال، هم زمان ماندگاری میوه های خشک بیشتر شده و به حدود یک سال خواهد رسید و هم در کیفیت و تازگی شان تغییری پیش نخواهد آمد.
نگهداری از میوه های خشک
نحوه نگهداری میوه های خشک شده :
میوه های خشک به راحتی می توانند آلوده شوند. برای جلوگیری از جذب مجدد رطوبت، آنها باید بسته بندی و به درستی نگهداری شوند. مواردی که باید هنگام بسته بندی در نظر بگیرید:
- میوه خشک تازه تولید شده ی گرم ممکن است باعث تعریق و ایجاد رطوبت شود که اصلا خوب نیست.
- میوه های خشک شده باید در ظروف خشک ، تمیز بسته بندی شوند.
- میوه های خشک هنگام باز کردن ظروف در معرض هوا قرار می گیرند که سبب کاهش کیفیت آن می شود.
بهترین روش های بسته بندی شامل موارد زیر است:
- کیسه های فریزر پلاستیکی
- ظروف پلاستیکی با درب
- بسته بندی وکیوم
میوه خشک شده ذخیره شده را چه مدت می توان نگهداری کرد ؟
مدت زمان ذخیره سازی توصیه شده برای میوه های خشک شده از 4 ماه تا یک سال است. اقلام غذایی، از جمله میوه های خشک، مستعد آلودگی هستند و کیفیت آن به خطر می افتد. کیفیت میوه های ذخیره شده به دلیل گرما تحت تأثیر قرار می گیرد. از این رو، دمای آن باید در همه زمان ها پایین باشد.
دمای محل ذخیره شده در نظر گرفته شده عامل بسیار مهمی در تعیین انقضای مناسب است. به یاد داشته باشید، هرچه دمای آن مکان بیشتر باشد، مدت زمان نگهداری آن نیز کوتاهتر است. در صورت بسته بندی و نگهداری صحیح، میوه های خشک شده برای یک سال دوام خواهند داشت به خاطر داشته باشید که سبزیجات خشک فقط نیمی از ماندگاری میوه های خشک شده را دارند.
قرار گرفتن در معرض نور، کیفیت میوه های خشک شده شما را به خطر می اندازد. اگر آنها را در کمد خود ذخیره کنید، انتظار ماندگاری کوتاه تری دارید. سردخانه بهترین انتخاب شماست. در صورت بسته بندی و نگهداری صحیح میوه خشک شده منجمد شما تا 1 سال دوام می آورد.
اگر میوه های خشک شده بسته بندی شده دارای رطوبت هستند اما هنوز خراب نشده اند، بهتر است آنها را مصرف کنید. بسته ها و کیسه های پلاستیکی را به گونه ای ذخیره کنید که وسایل قدیمی همیشه در جلو یا در قسمت بالا قرار داشته باشند تا مطمئن شوید که در ابتدا از آنها استفاده می کنید.
مهم است که هر یک از ظروف خود را قبل از قرار دادن در داخل محل نگهداری، برچسب گذاری کنید. تاریخ بسته بندی باید روی برچسب ظاهر شود. این امر موجب می شود که از تولیدات قدیمی استفاده کنید قبل از اینکه طراوت خود را از دست دهند. میوه های خشک شده را در دسته های کوچک بسته بندی کنید. این عمل به حفظ طراوت آنها کمک می کند.
گردآوری: بخش خانه داری بیتوته