نوشته شده توسط: الهه ناز
دراگ سورچه سال هاست که در میان جوانان حضور دارد و همانطور که از نام آن مشخص است به عنوان متاعی برای پارتی ها و خوش گذرانی ها مورد استفاده قرار می گرفته است. ظاهر این ماده شباهت زیادی به کوکائین دارد اما پیدا کردن کوک که حاصل از برگ های کوکا در آمریکای جنوبی است، عملا در شرق کاری بسیار مشکلی است.
اما هروئین که در پزشکی به نام دیامرفین نیز شناخته می شود، مخدری برگرفته از مرفین و بسیار اعتیاد آور است که در مناطقی ممکن است به شکل پودر سفید رنگ تولید شود. به همین ترتیب از نام فریبنده سورچه برای این پودر سفید رنگ برای فروش هروئین استفاده شده و با قیمت بالایی جوانان بسیاری را گرفتار خود کرده است اما شیوع ویروس کرونا و کم شدن جنس ها در بازارهای غیر قانونی نیز باعث شده است بسیاری از افراد و کارتن خواب ها به ناچار سورچه مصرف کنند.
طبق گفتگوهایی که خبرگذاری های مختلف با مصرف کنندگان انجام داده اند اظهار شده است که سورچه بسیار سنگین تر از دراگ های قبلی است که آنها استفاده می کردند. به همین دلیل گمان می رود در ترکیبات هروئین تغییراتی جزئی نیز برای تولید سورچه انجام شود یا فروشندگان آن را با مخدری دیگر ترکیب کنند.
مدیر عامل موسسه نور سپید هدایت نیز در رابطه با مخدر سورچه چنین بیان کرده است: «این ماده از هروئین قوی تر است به طوری که مصرف کنندگان نصف میزانی که هروئین نیاز داشتند مصرف می کنند. شیوع ویروس کرونا باعث افزایش قیمت مواد و پایین آمدن کیفیت آنها شد که عوارض جانبی را هم افزایش داده است.»
هروئین (به انگلیسی: Heroin) ماده مخدری برگرفته از مرفین است که شدیدا اعتیاد آور می باشد. این ماده به شکل پودری سفید رنگ یا قهوه ای (روشن و تیره) تولید می شود که از نوع سفید آن به عنوان سورچه یاد می شود. این نام ریشه در کلمه سورچرانی دارد و فروشندگان سعی می کنند آن را به عنوان متاعی مناسب برای خوش گذرانی و تفریح بدون عوارض معرفی کنند. اما در حقیقت هروئین فارغ از رنگ و کیفیت به شدت اعتیاد آور بوده و پتانسیل بالایی برای سوء مصرف د ارد. سالانه صد ها هزار نفر با مصرف دوز بیشتر یا استفاده همزمان با دیگر مواد افیونی اوردز کرده و کشته می شوند و اینها فقط بخشی از عوارض مصرف این ماده هستند.
با وجود غیر قانونی بودن خرید، فروش و نگه داری هروئین در اکثر کشورها بیشترین انگیزه مصرف از هروئین اهداف تفریحی است و تنها در مواردی همچون سرفه های شدید یا درد غیر قابل تحمل با دوز پایین در موارد پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد.
این ماده را می توان با روش هایی چون تزریق، دود کردن و استنشاق مصرف کرد اما اسنیف کردن آن احتمال مرگ بیشتری دارد. در صورت بروز شرایطی همچون کما، ایست قلبی و... ممکن است با راه های مختلفی همچون استفاده از داروی نالوکسان از مرگ جلوگیری کرد اما تنها در سال 2015 بیش از 120 هزار نفر بر اثر مصرف این ماده کشته شده اند.
مصرف این ماده باعث بروز اثراتی در گیرنده های دستگاه عصبی مرکزی از جمله کاهش درد، بی حسی، سرخوشی، کاهش تحریک دستگاه گوارش (یبوست) و... می شود.
همانطور که اشاره شد این ماده تفاوت چندانی با هروئین نداشته و عوارض آنها نیز تقریبا برابر است. اگر فردی برای اولین بار از این دراگ ها استفاده کند عوارضی همچون حالت تهوع به وجود می آیند که با مصرف بیشتر از بین رفته و جای خود را به این موارد می دهد:
اولین حالتی که بعد از مصرف هروئین و سورچه ایجاد می شود راش یا Rush نام داشته که معمولا با خشکی دهان، سرخوشی (نشئگی) و احساس کرختی در اندام های مختلف بدن، بی اشتهایی و خارش همراه است. همچنین با متوقف کردن انتقال پیام های درد از طناب نخاعی به بدن باعث تسکین درد جسمی هم می شود.
پس از اتمام راش مصرف کننده معمولا چند ساعتی به خواب می رود؛ در این زمان عملکرد ذهنی به شدت مختل شده، ضربان قلب کند و تنفس نیز کاهش می یابد. این عوامل برای زندگی فرد تهدید کننده است و احتمال آسیب دائمی به مغز را ایجاد می کند.
یبوست ناشی از مصرف سورچه در طولانی مدت به بیماری بواسیر یا هموروئید ختم می شود؛ همچنین عوارضی همچون بی خوابی، اختلال های جنسی همچون زود انزالی یا کاهش میل جنسی در مردان، عفونت دریچه های قلب، عفونت شش ها و آسیب های کبدی یا کلیوی، اختلالات روانی مانند افسردگی، اختلال های شخصیتی و بی نظمی در عادت ماهیانه زنان با مصرف مکرر هروئین مشاهده می شوند.
علاوه بر این روش مصرف سورچه نیز باعث بروز مشکلات خاصی می شود؛ برای مثال تدخین آن، مشکلات ریوی همچون برونشیت مزمن را ایجاد می کند و استنشاق آن نیز باعث افزایش احتمال اوردز، آسیب بافت داخلی بینی و تیغه آن می شود.
سورچه یا هروئین خیابانی حاوی مقداری از مواد افزودنی مانند شکر، نشاسته یا شیر خشک است که باعث مسدود شدن رگ های خونی منتهی به ریه، کبد، کلیه ها یا مغز می شود که آسیب دائمی به جای می گذارد.
همچنین سوء مصرف این ماده تغییراتی در ساختار فیزیولوژیک و عملکرد مغز ایجاد می کند که تعادل سیستم های نورونی و هورمونی را بهم می زند. در طولانی مدت مصرف سورچه و هروئین ماده سفید مغز را تخریب کرده و باعث اختلال در تصمیم گیری، توانایی تنظیم رفتار و پاسخ به شرایط استرس زا می شود. همچنین مطالعه هم نشان می دهد که مصرف هروئین باعث کاهش تراکم استخوان ها و افزایش احتمال شکستگی می شود.
در سال های 1962 تا 1964 حدودا 600 نفر از معتادان هروئینی مرد که در کالیفرنیا بستری بودند از لحاظ مختلفی همچون بهداشت فردی، سلامت روان، اشتغال، بزهکاری و میزان مرگ و میر مورد پژوهش قرار گرفتند. نتایج این تحقیق نشان می داد که بسیاری از آنها پس از اولین مصرف دوباره به سراغ آن رفته بودند به طوری که پس از مدتی به وضعیت اعتیاد مادام العمر همراه با پیامدهای شدید سلامتی و اجتماعی روبرو شدند. همچنین بسیاری از افراد در چرخه بهبودی و از سرگیری مصرف گیر کرده بودند که حالتی عذاب آور برایشان داشت و مشکلات مختلفی برایشان ایجاد می کرد.
جمع بندی
هر ساله بازارهای خیابانی دچار تغییراتی می شوند و فروشندگان آن سعی می کنند از تمامی منابع و حتی تغییر نام و دستکاری جزئی محصولات برای فروش بیشتر استفاده کنند. سورچه نیز از جمله دراگ هایی است که توسط همین افراد معرفی شده است و در حقیقت همان هروئین سفید رنگ است که با نامی فریبنده به عنوان متاعی بدون اعتیاد برای خوش گذرانی ها معرفی می شود اما عوارض جانبی سنگین تری نسبت به هروئین معمولی دارد.
گردآوری:بخش سلامت بیتوته