نوشته شده توسط: الهه ناز
واژینوز باکتریال نوعی تداخل در اکوسیستم و التهاب واژنی می باشد. با رشد غیرمعمولی باکتری های بی هوازی و موجود در واژن عفونت واژینوز رخ می دهد.
به عبارتی دیگر، به طور طبیعی میزان باکتری های لاکتوباسیلوس(باکتری خوب) بیشتر از باکتری های بی هوازی(باکتری بد) در داخل واژن است. بنابراین در شرایطی که زمینه ی رشد باکتری های بد فراهم باشد، در تعادل میکروارگانیسم داخل واژن اختلال ایجاد می شود و میزان PH واژن افزایش می یابد. در نهایت واژینوز باکتریایی شکل می گیرد.
تاکنون علت مشخصی برای شکل گیری واژینوز باکتری یافت نشده است اما علل های متعددی مانند حمام های مکرر و رابطه جنسی بدون مراقبتی در به وجود آمدن آن نقش دارند.
واژینوز باکتریال ریسک شکل گیری عفونت های واژنی، زایمان زود درس و پاره شدن زودرس پرده های جنینی در بانوان باردار، عفونت رحم و التهاب لگن را افزایش می دهد.
همچنین واژینوز باکتریال زمینه ی عود بیماری های مقاربتی از قبیل اچ. آی. وی را فراهم می سازد.
در روند درمان بیماری واژینوز از داروهای ضد قارچی آزول استفاده می شود. این قبیل داروها فلور طبیعی واژن را تغییر می دهد.
اکثر زنان در طول زندگی به دفعات مکرر عفونت واژینوز باکتریان را تجربه می کنند. علاوه براین، عفونت تریکومونیازیس و برفک یا کاندیدیازیس واژن نیز در میان عفونت های واژنی بیشترین آمار ابتلا را دارند.
سطح PH واژن بیانگر میزان اسیدی و قلیایی بودن آن می باشد. در صورتی که میزان PH بین 3.8 الی 4.5 قرار گرفته باشد، واژن در سالم ترین میزان قلیایی و اسیدی قرار دارد.
درواقع، PH کمتر از 7 بیانگر اسیدی بودن واژن و PH بالا تر از 7 الی 14 حاکی از قلیایی بودن آن دارد.
به طور کلی شیاف نوعی دارو با ساختار جامد است که در روند بهبودی بسیار سریع تر از قرص و شربت تاثیر مثبت می گذارد.
شیاف های واژینالی بلافاصله پس از مصرف به واسطه ی درجه حرارت بدن، در داخل بدن حل می شود و با رگ های روده در جریان خون شریان می یابد.
رگ های روده با کبد در ارتباط نیستند. در نتیجه به وسیله ی آنزیم های کبدی تغییر نمی یابند. معمولا شیاف های واژینال شکل کروی دارند و به صورت غیر خوراکی مصرف می شوند لذا به دلیل موضعی بودن آن ها تداخل غذایی ایجاد نمی کنند.
یکی از متداول ترین شیاف هایی که در واژن مورد استفاده قرار می گیرد، شیاف پروژسترون می باشد. ساختار تشکیل دهنده این نوع شیاف از هورمون های زنانه است که در درمان سندروم قبل از قاعدگی، زایمان زودرس، افسردگی و ناباروی نقش حائز اهمیتی دارد.
شیاف ها از منظر ساختار فیزیکی به سه دسته ی تک فاز، سوسپانسیون- امولسیون، شیاف سوسپانسیون و شیاف امولسیون تقسیم می شوند.
برای جلوگیری از وارد شدن عفونت به واژن لازم است دست ها و دهانه ی واژن را با آب ولرم و صابون غیر معطر شست وشو دهید. زیرا مواد شوینده ی معطر موجب تغییر میزان PH واژن می شوند. سپس ناحیه ی واژن را با حوله ی کتان خشک کنید.
شیاف را از جعبه خارج کنید و برای واژینال آماده سازید. برای وژینال دو نوع راه وجود دارد، شما می توانید به کمک انگشت سبابه شیاف را در داخل واژن قرار دهید یا از دستگاه اپلیکاتور شیاف کمک بگیرید.
اپلیکاتور ابزاری برای قرار دادن شیاف در داخل واژن است. برای این منظور انتهای شیاف را با انگشت شست و اشاره بگیرید. دست دیگر را نیز در ورودی واژن بگذارید. سپس دستگاه را در داخل واژن قرار دهید و انتهای آن را فشار دهید تا شیاف از محفظه به سمت بدن هدایت شود.
مهمترین نکته ای که پس از مصرف شیاف باید به آن توجه کنید آن است که برای جذب شیاف به حداقل یک ساعت زمان نیاز است تا شیاف ذوب شده و در بدن حل شود لذا برای جلوگیری از خارج شدن مواد، به کمر دراز بکشید.
بهتر است بدانید در صورتی که شیاف جذب نشده باشد، از واژن مایع ترشح می شود.
به منظور قرارگیری صحیح شیاف بر روی کمر دراز بکشید.
پاهای خود را به اندازه ی عرض شانه باز کنید و یک پای خود را بر صندلی کوتاه قرار دهید، به گونه ای که از زمین تا حدی فاصله بگیرید. علاوه براین شما می توانید برای واژینال زانو هایتان را جمع کنید.
عفونت های واژنی تنها برای بانوان صورت میگیرد و محدود به رده ی سنی خاصی نمی باشد. درواقع عفونت دستگاه تناسلی در صورت عدم درمان منجر به نازایی و چسبندگی های رحمی می گردد. لذا طی کردن روند درمان بسیار حائز اهمیت است.
علائم عفونت دستگاه تناسلی به صورت سوزش در ادرار، ترشحات چرکی و بد بو و خارش بروز می یابد.
متخصص زنان برای درمان قارچ و عفونت های باکتریایی واژن شیاف فیتوواژکس را برای بیمار تجویز می کند. شیاف فیتوواژکس به دلیل کاندیدا آلبیکنس خاصیت ضد میکروبی و ضد قارچی دارد. در نتیجه روند درمان عفونت های دستگاه تناسلی را تسریع می بخشد.
شیاف فیتوواژکس برعکس سایر شیاف ها موجب التهاب دستگاه تناسلی نمی گردد و اثر بخشی بسیار بالایی دارد. علاوه براین، مصرف این نوع شیاف برای افرادی که به عصاره های طبیعی و گیاهی به خصوص سیاه دانه حساسیت دارند، تجویز نمی شود.
ساختار شکل دهنده ی شیاف سیکلوژیست هورمون های زنانه هستند. درنتیجه حاوی پروژسترون های فعال می باشند. به طور طبیعی میزان پروژسترون ها در سیستم بدنی بانوان متغیر است و در روند بارداری بسیار ضروری می باشد.
میزان تولید پروژسترون قبل از قاعدگی کم می شود و موجب بروز سندروم های تهاجمی قبل از قاعدگی می گردد. لذا برای جلوگیری از شکل گیری سندروم می توان از شیاف سیکلوژیست بهره گرفت.
پروژسترون در تقویت حاملگی نیز نقش مهمی را ایفا می کند. به عبارتی دیگر، پروژسترون ها در بانوانی که لقاح مصنوعی انجام داده اند، همانند یک محافظ عمل می کنند. درواقع پروژسترون در کاشت پروژسترون بارور شده کمک می کند تا در رحم ثابت بماند. بدین جهت بر روی رحم اثر مثبت می گذارد.
جفتی که در بارداری همراه جنین است، در بدن مادر پروژسترون تولید می کند. پس از به دنیا آمدن نوزاد و خارج شدن جفت، سطح پروژسترون در بدن کاهش می یابد. درطی این فرایند، افسردگی پس از زایمان رخ می دهد. مصرف شیاف سیکلوژیست، پروژسترون مورد نیاز بدن را تامین می سازد.
در شرایطی از شیاف سیکلوژیست در مقعد مورد استفاده قرار می گیرد که فرد در مقاربت های خود از کاندوم و دیافراگم بهره بگیرد. زیرا شیاف اثر راه های پیشگیری از بارداری را کاهش می دهد.
علاوه براین در صورتی که تازه فارغ شده اید و از عفونت های واژنی رنج می برید، بهتر است از شیاف سیکلوژیست در مقعد استفاده کنید.
مصرف شیاف سیکلوژیست برای بانوانی که سابقه سکته قلبی، بارداری در لوله فالوپ، سرطان دستگاه تناسلی، اختلالت خونی ارثی، تومور در سینه و اختلالات کبدی دارند، توصیه نمی شود.
عفونت های باکتریایی در بانوان باردار عوارض غیر قابل جبرانی دارد و عامل مهمی در سقط شدن جنین به شمار می رود.
در صورت عدم استفاده از شیاف واژینال تجویز شده توسط پزشک، احتمال زایمان زودرس افزایش می یابد.
پزشک زنان معمولا برای جلوگیری از زایمان زودرس و سقط جنین، شیاف واژینال پروژسترون را تجویز می کنند.
لازم به ذکر است از شیاف پروژسترون فقط تا هفته ی بیستم بارداری می توانید استفاده کنید.
شیاف های واژینال به دلیل استفاده ی موضعی عارضه ی خاصی را ایجاد نمی کنند اما در مواردی ممکن است موجب سوزش یا خارش شوند.
در این هنگام می بایست به متخصص زنان مراجعه کنید و مصرف دارو را قطع نمایید.
گردآوری : بخش سلامت بیتوته