نوشته شده توسط: الهه ناز
خارش ژوک یک نوع عفونت قارچی است که در کشاله ران و اندام تناسلی ظاهر می شود. محیط گرم و مرطوب موجب زیاد تر شدن این عفونت قارچی است.
این بیماری متعلق به گروهی از عفونت قارچی است که tinea نام دارد. خارش ژوک به دلیل اینکه قارچ شبیه به کپک ایجاد میکند به درماتوفیت مشهور است.
خارش ژوک یا نینیاکروریس، یک نوع عفونت قارچی است که بر روی پوست داخل رانها، آلت تناسلی و باسن تأثیر میگذارد.
خارش ژوک باعث ایجاد جوش های قرمز رنگ، خارش دار و حلقه ای در نواحی گرم و مرطوب بدن میشود.
افرادی مانند ورزشکاران و کسانی که از اضافه وزن دارند ممکن است به این بیماری مبتلا شوند.
اگر چه این بیماری در اغلب موارد ناراحت کننده و آزار دهنده است اما خطرناک نیست و با تمیز و خشک نگه داشتن ناحیه کشاله ران و استفاده از پمادهای موضعی ضد قارچ این بیماری درمان می شود.
قرمزی ناحیه آسیب دیده اولین علائم خارش ژوک است. بعد از آن، قرمزی تبدیل به تاول های بزرگ میشود و در حالی که پوست آن ناحیه پوسته پوسته است و باعث خارش و سوزش میشود.
خارش کشاله ران توسط گروهی از قارچ ها به نام درماتوفیت ها ایجاد میشود. این قارچ به صورت طبیعی روی پوست ، مو و ناخن انسان زندگی میکند و در اغلب موارد مشکلی ایجاد نمیکند. بنابراین وقتی بعد از ورزش لباس های خیس از عرق را عوض نمیکنید به این قارچ ها اجازه تکثیر شدن را میدهید و زمانی که این قارچ ها در کشاله ران بیش از حد رشد کنند باعث ایجاد عفونت خارش ژوک میشوید.
قارچی که باعث خارش ژوک میشود بسیار مسری است و ممکن است از طریق تماس با فرد آلوده یا از طریق تماس با لباس آلوده منتقل شود.
ممکن است این تصور اشتباه ایجاد شود که فقط در ورزشکاران این عفونت منجر به خارش ژوک میشود اما اینطور نیست و این مشکل امکان پیش آمدن برای هر فردی را دارد. افرادی که دارای اضافه وزن هستند بیشتر در معرض خارش ژوک هستند.
• اشخاصی که بهداشت فردی و عمومی را رعایت نمیکنند
• افرادی که سیستم ایمنی آنها ضعیف است
• افرادی که از لباس زیر تنگ استفاده میکنند
• افراد مبتلا به مرض قند(دیابت)
• اشخاصی که زیاد از حد عرق میکنند
• ورزشکاران
• افراد چاق
• جوانان و نوجوانان
• مردان
در اغلب موارد خارش ژوک را میتوان با روش های خانگی درمان کرد، برای درمان عفونت های قارچی میتوانید روش های زیر را امتحان کنید:
• لباس پنبه ای و گشاد بپوشید
• بعد از حمام کردن و ورزش ناحیه آسیب دیده را کاملا خشک کنید
• ناحیه آسیب دیده را با آب ولرم و صابون شست و شو دهید
• کرم های ضد قارچ بدون نسخه را روی ناحیه آسیب دیده بمالید
• هر نوع عفونت های قارچی مانند پای ورزشکاران را درمان کنید.
اگر علائمتان بعد از دو هفته از درمان خانگی هنوز وجود داشت یا بیشتر شد حتما به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است عفونت ثانویه ایجاد شده باشد که نیاز به درمان پیشرفته دارد
اگر خارش ژوک دارید و درمان های خانگی جواب نمیدهد احتمال دارد پزشک برای شما دارو های قوی تری تجویز کند. در ادامه، به معرفی این دارو ها می پردازیم.
• اکونازول (اکوزا)
• اکسی کونازول (اکسیتات)
• ایتراکونازول(اسپورانوکس)
• فلوکونازول(دیفلوکان)
داروهای ضد قارچ خوراکی میتوانند عوارض جانبی ناخوشایندی مانند معده درد و سردرد ایجاد کنند. اگر دچار این عوارض شدید حتما با پزشکتان مشورت کنید.
پزشک با دیدن ناحیه آسیب دیده و با معاینه فیزیکی میتواند این بیماری را تشخیص دهد اما در برخی از موارد پزشک برای تشخیص این بیماری از نمونه برداری میکند که این کار به رد اختلالات پوستی دیگر مثل پسوریازیس کمک میکند.
روغن درخت چای حاوی خواص ضد قارچی است و میتوان از آن برای درمان خارش ژوک استفاده کرد. روغن درخت چای درد را تسکین میدهد و خاصیت ضد باکتریایی خوبی دارد.
برای این کار تکه ای پنبه را در روغن درخت چای بخیسانید و آن را روی قسمت آسیب دیده خود بمالید این روش درمانی را در روز دوبار و تا وقتی که علائم خارش ژوک از بین برود تکرار کنید.
* قبل از استفاده از این مورد مقداری از آن را روی مچ دست خود امتحان کنید تا سوزش و حساسیتی نسبت به این روغن نداشته باشید. اگر پوست شما واکنش نشان داد آن را با کمی روغن نارگیل مخلوط کنید.
نمک حمام یکی از راه های مؤثر طبیعی برای خلاص شدن از خارش ژوک است. نمک در کنترل رشد قارچ و بهبود عفونت های ناشی از آن مؤثر است و میتواند جای جوش یا تاول را درمان کند.
برای این کار ابتدا در یک وان آب پر کنید و بعد در آن نمک بریزید و به مدت 30 دقیقه در آن بشینید. این روش را دو بار در روز تکرار کنید تا به نتیجه برسید.
عسل خواص داروی زیادی دارد و برای عفونت های قارچی نیز یک داروی طبیعی مؤثر در نظر گرفته میشود.
برای این کار عسل را روی قسمتی از بدن که آسیب دیده بمالید و حدود 30 دقیقه صبر کنید بعد آن را با آب ولرم بشویید و خشک کنید.
این کار را دوبار در روز انجام دهید.
آلوئه ورا خاصیت تسکین دهندگی و غیر اسیدی دارد و در کاهش خارش ژوک مؤثر است. علاوه بر آن آلوئه ورا خاصیت ضد عفونی دارد و میتواند خارش ژوک را درمان کند.
برای این کار یک برگ آلوئه ورا تهیه کنید و آن را برش دهید و ژل داخل آن را روی ناحیه آسیب دیده بمالید و صبر کنید تا به طور کامل جذب پوستتان شود.
این کار را در روز سه بار انجام دهید.
سرکه سیب حاوی خواص ضد باکتریایی است و برای معالجه بسیاری از عفونت ها مؤثر است. برای درمان خارش ژوک با سرکه سیب لازم است سرکه سیب را به دو فنجان آب گرم اضافه کنید و محل آسیب دیده را شست و شو دهید و صبر کنید تا محل آسیب دیده خشک شود.
پیاز حاوی خواص آنتی بیوتیکی، ضد قارچی و ضد میکروبی است و میتوان از آن برای درمان خارش ژوک استفاده کرد.
برای این کار نیاز است که پیاز را با رنده به صورت یک خمیر در آورید و آن خمیر را روی نواحی آسیب دیده پوست خود بمالید.
بعد از حدود 30 دقیقه آن ناحیه را با آب ولرم بشویید.
این کار را یکبار در روز انجام دهید.
بسیاری از عصاره های گیاهی مانند کالدولا، عصاره ی لیمو ترش، عصاره تخم گریپ فروت و .... در درمان خارش ژوک مؤثر هستند. این عصاره های گیاهی حاوی خواص ضد التهابی و ضد میکروبی بوده و میتواند در درمان خارش ژوک مؤثر باشد.
برای درمان خارش ژوک کافی است یکی از عصاره های انتخابی را در ناحیه آسیب دیده بمالید و سپس بگذارید تا جذب پوست شود.
برای به دست آوردن نتیجه ی بهتر باید در روز دو بار از این روش درمانی استفاده کنید.
اگر زیاد تعرق می کنید لباس زیر خود را هر روز یا بیشتر عوض کنید و بعد از هر بار ورزش کردن لباس های خود را بشویید
پوست ناحیه ران و ناحیه تناسلی را خشک نگهدارید بعد از هر بار دوش گرفتن این نواحی را با حوله خشک کنید. میتوانید از پودر برای گرفتن رطوبت اضافی از کشاله ران استفاده کنید.
لباس هایی که میپوشید دقیقا باید اندازه خودتان باشد. از پوشیدن لباس های تنگ و مخصوصا لباس زیر های تنگ خودداری کنید. زیرا لباس های تنگ باعث ساییدگی و استهلاک بیشتر پوست شما میشوند و بیشتر نواحی مستعد را تحریک میکنند.
اجازه ندهید که دیگران از حوله یا لباس و سایر وسایل شخصی شما استفاده کنند.
هر نوع عفونت پای ورزشکاران را کنترل کنید تا از انتشار آن به ران ها جلوگیری کنید. در باشگاه ها از دمپایی استفاده کنید تا از بیماری پای ورزشکاران جلوگیری شود.
سخن پایانی
بهترین راه پیشگیری از این عارضه رعایت بهداشت فردی و عمومی می باشد. برای مثال شستن مرتب دست ها میتواند این عفونت را تا حد زیادی کاهش دهد. همچنین تمیز نگه داشتن و خشک کردن نواحی کشاله ران در جلو گیری از این عفونت نقش مهمی دارد. افراد باید این نواحی را با آب و صابون شست و شو داده و آن را خشک کنند.
استفاده از پودر در نواحی کشاله ران میتواند رطوبت را از بین ببرد و خود عامل پیشگیری از این بیماری به حساب می اید.
همچنین استفاده نکردن از لباس های تنگ و جذب تأثیر زیادی در پیشگیری از ابتلا به خارش ژوک دارد.
اگر مبتلا به این بیماری هستید باید سریع تر آن را درمان کنید. این بیماری اگر چه ناخوشایند است اما خطرناک و نگران کننده نیست.
گرداوری: بخش سلامت بیتوته