نوشته شده توسط: الهه ناز
دندان ها ممکن است به دلیل عدم مراقبت های صحیح، دچار پوسیدگی شود به طوری که این پوسیدگی به سطح ریشه رسیده و ریشه و عصب دندان نیز دچار آسیب دیدگی شود. به درمان دندان آسیب دیده و به اصطلاح درمان ریشه ی دندان، عصب کشی میگویند.
عصب کشی میتواند در یک جلسه و یا در طی دو جلسه تمام شود که این کار بستگی به دندان آسیب دیده دارد. برای انجام عصب کشی، ابتدا باید عصب را قطع کرده و آن را خارج نمود. این کار باعث میشود تا قسمت های اطراف ریشه دندان دچار عفونت و با ایجاد زخم گردد.
حتی ممکن است در برخی از افراد دردهای شدیدی در قسمت دندان عصب کشی شده صورت بگیرد. اگر شما هم دچار این مشکل شده اید نگران نباشد چرا که این مشکل برای برخی از افراد رخ میدهد و شما اولین نفر نیستید.ما در این مقاله میخواهیم روش مراقبت بعد از درمان عصب کشی را به شما آموزش بدهیم.
پس از انجام درمان عصب کشی،احتمالا تا 1 الی 2 ساعت دندان شما و قسمتی از اطراف دندان بی حس میباشد. در هنگام بی حسی شما نباید از نوشیدنی های گرم و داغ و همچنین جویدنی استفاده کنید. در این برهه زمانی شما هیچ دردی را احساس نمیکنید. به مرور بی حسی دندان از بین رفته و دندان درد شما ممکن است شروع شود و پس از اینکه بی حسی کاملا برطرف شد این درد احتمال دارد شدت بگیرد.
در چند روز اول این درد با شما همراه خواهد بود. اما با گذشت روزها ،میزان درد شما نیز کاهش میابد.به طوری که اگر در قسمت دندان عصب کشی شده با خوردن غذا فشار وارد شود احتمال درد آن زیاد است. در غیر این صورت در حالت عادی دیگر دردی نخواهید داشت.پس از گذشت حدودا یک هفته احساس درد به طور کامل برطرف خواهد شد.
در مدت زمانی که شما دندان درد دارید، میتوانید از مسکن هایی مثل بروفن،استامینافن استفاده کنید.دقت کنید،زمانی مجاز به مصرف این دارو ها در هنگام درد میباشید که منع مصرف داروی خاصی را ندارید.به گونه ای که با خوردن دارو حال شما بد نشود.
ممکن است بعد از انجام عصب کشی،دندان شما دچار التهاب و عفونت شود به طوری که نتوانید دندان را روی هم قرار بدهید. ممکن است شما با بروز چنین مشکلی دچار نگرانی شوید و گمان کنید نحوه ی عصب کشی شما به خوبی انجام نشده است.اما در واقع چنین نیست چرا که علت بروز این مشکل جزء روند درمان محسوب میشود و جای نگرانی نیست.
اما اگر التهاب ، عفونت و تورم زیاد دندانتان ادامه پیدا کرد و حتما به دندان پزشک مراجعه کنید.
سعی کنید در مدت زمانی که دندان درد ناشی از عصب کشی دارید از مصرف داروهای مسکنی مثل آنتی بیوتیک پرهیز کنید. چرا که این دارو بسیار قوی بوده و تنها زمانی مجاز به مصرف آن میباشید که پزشک برایتان تجویز کرده باشد.
استفاده از نخ دندان و مسواک بعد از انجام عصب کشی ، مانعی ندارد اما بدانید که بلافاصله بعد از عصب کشی نباید از مسواک و نخ دندان استفاده کنید زیرا شما به تازگی این درمان را انجام داده اید و پانسمان بر روی دندان شما قرار دارد و همچنین با دارا بودن شیار های زبربهتر است تا چند روز اول از انجام این کار صرف نظر کرد.
برای خوردن غذا شما بایدصبر کنید تا دندان شما کاملا از بی حسی در بیاید چرا که اگر در هنگام مصرف غذا دندان شما بی حس باشد ممکن است تسلط کافی در خوردن نداشته باشید و منجر به گاز گرفتن زبان خود شوید.حتما برای شروع به غذا خوردن باید منتظر بمانید تا دندان شما از بی حسی در بیاید و آرام آرام از غذا های نرم شروع کنید.
هنگامی که پزشک، دندان شما را عصب کشی میکند،دندان شما را پر نمیکند بلکه در روی آن را پانسمان میکند. این پاسمان به طور موقت بوده و شما بعد اینکه التهاب دندانتان از بین رفت و دیگر دندان درد نداشتید باید در اسرع وقت به دندان پزشک مراجعه کرده و تا بر قسمتی که دندانتان خالی است پر کند و بر روی آن روکش قرار دهد.و یا اینکه پروتز روی آن انجام دهد.
اگر در دوره ی دندان درد و یا هنگامی که هنوز نیاز به پر کردن دندان نیست پانسمان شما افتاد،حتما برای پانسمان کردن مجدد به دندان پزشک خود مراجعه فرمایید. اما اگر قسمتی از پانسمان افتاده باشد نیازی به مراجعه کردن در دندان پزشک ندارید.
دندانی که نیاز به عصب کشی دارند در بیشتر مواقع شدیدا خراب بوده و بسیار شکننده میباشد. به همین دلیل برای اینکه آسیبی به دندان نرسد ، به گونه ای غذا بخورید که فشاری به پانسمان وارد نشود و همچنین سعی کنید غذاهای نرم مصرف کنید و خوردن غذاهای سخت و آجیل و از حبوباتی که سفت و سخت میباشد استفاده نکنید و همچنین برای راحتی بیشتر آبمیوه و مایعات مصرف کنید.
پانسمان را باید بررسی کنید زیرا نباید پانسمان یا پر کردن موقت دندان، بلند باشد چرا که در موقع مصرف غذا شما اذیت میشوید و ممکن است ترتیب قرار گرفتی دندان را بهم بزند به طوری که اول، پانسمان بر روی دندان رو به رویی قرار بگیرد و شما دیگر نتوانید به گونه ای دهان خود را باز و بسته کنید که دندان ها روی هم قرار بگیرند. بنابراین اگر پانسمان شما بلند بود برای اصلاح آن به دندان پزشک مراجعه فرمایید.
حساسیت دندان تا مدتی طبیعی است. این حساسیت گاهی حتی تا یک ماه هم طول می کشد. اما به طور تدریجی کمرنگ تر می شود و به معنی درمان نادرست نیست. در صورتی که درد و حساسیت تا یک ماه بعد برطرف نشد، باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
بعد از عصب کشی دندان ها نیازی به مصرف هیچ دارویی نمی باشد تنها در صورت احساس درد شدید می توان از مسکن هایی که التهاب ایجاد نمی کنند مانند ژلوفن استفاده کرد، اما طبق نظر پزشک می توان از داروهای آنتی بیوتیک نیز استفاده کرد. درد دندان بعد از عصب کشی می تواند به دلیل پوسیدگی دندان قبل از عصب کشی باشد. اما این درد موقتی است و با استفاده یک داروی ضد درد رفع می گردد.
ما در این مقاله به مدت زمان بی حسی اشاره کردیم.گفتیم از 1 الی دو ساعت این بی حسی وجود دارد اما ممکن است در برخی از افراد این بی حسی تا چند ساعت ادامه پیدا کند.لب ها،دندان،گونه، و یا فک و زبان شما ممکن است ساعت ها بی حس بماند.در زمان بی حسی و پس از درمان دندان سعی کنید از نوشیدنی های سرد استفاده کنید و همچنین کمپرس یخ را روی گونه ی خود در قسمتی که دندان قرار دارد،قرار بدهید.
در بازه زمانی که شما در بی حسی به سر میبرید،امکان دارد که لب یا گونه و زبان خود را گاز بگیرید و متوجه این گاز گرفتگی نشوید اما بعد از اینکه بی حسی تمام شد،این قسمت ها به دلیل گاز گرفتن دچار خون مردگی شده و احساس درد داشته باشید.
این اتفاق طبیعی بوده چرا که در طی انجام عصب کشی و ترمیم دندان ، بافت های لثه ممکن است تحریک شود. برای اینکه این درد از بین برود و یا کم تر شود سعی کنید،در روز 2 الی 3 مرتبه، دهان خود را استفاده از ترکیب آب ولرم و نمک بشویید.
میزان استفاده از نمک برای شست و شوی دهان باید ½ قاشق چای خوری در یک فنجان آب باشد.
همچنین میتوانید از دارو های مسکن نیز استفاده کنید.
بعد از انجام عمل عصب کشی، دندان شما به طور کامل باز و یا بسته نمیشود.همچنین برای پر کردن موقت از پانسمان استفاده میکنند و شما برای پر کردن دائمی دندان خود باید 2 هفته بعد از انجام عصب کشی اقدام کنید.
ممکن است در پشت "دندان جلویی" یا بالای "دندان پشتی" یک تورفتگی جزئی یا ناحیه زبر احساس کنید.این احساس به دلیل وجود پانسمان و پر کردن موقت دندان بوده .با این حال، اگر فکر میکنید کل پر شدگی موقت از بین رفته است، لطفا به دندان پزشک خود مراجعه کنید.
همچنین اگر احساس میکنید که دندانتان به صورت ناصاف روی هم قرار گرفته است و باعث ناراحتی و اذیتتان میشود حتما با پزشک مربوطه خود تماس بگیرید و یا مراجعه کنید.
دندانپزشکان توصیه میکنند که 30-40 دقیقه بعد از عصب کشی صبر کنید و از خوردن یا نوشیدن اجتناب کنید. این کار اجازه میدهد مواد ناحیه پر شده سفت شود.
پس از انجام عصب کشی بر روی دندان، ترمیم دائمی لازم است. محل قرارگیری دندان مشخص میکند که چه ترمیمی توصیه میشود. اکثر دندانها به نوعی روکش نیاز دارند، اگرچه موارد استثنایی وجود دارد که فقط میتوان یک پر کننده در آن قرار داد. از این ترمیم دائمی برای جلوگیری از شکستگیهای بعدی دندان و جلوگیری از پوسیدگی دوباره پس از عصب کشی استفاده میشود.
اگر با مواد پر کننده موقت که دندانپزشک قرار میدهد، ملایم رفتار کنید تا دو هفته دوام دارند. برای جلوگیری از مشکلات ناشی از عفونت مجدد یا شکستگی که میتواند روند درمان دندان شما را به خطر بیندازد، باید در اسرع وقت برای ترمیم نهایی مراجعه کنید
سعی کنید تا بی حسی شما به طور کامل برطرف نشده به محل کار نروید.بعد از این که بی حسی کاملا از بین رفت و به روال قبل برگشتید به محل کار خودتان بروید وهمچنین نکته ای که قابل توجه است این است که همراه خود مسکن داشته باشید چرا که امکان دارد بعد از برطف شدن بی حسی درد شما در ناحیه دندان عصب کشی شده شروع شود
بلافاصله بعد از انجام عصب کشی نباید چیزی میل کنید.همچنین سعی کنید بین 30 تا 45 دقیقه کلا از خوردن هر گونه مواد غذایی خود داری کنید.چرا که این پر کننده موقت دندان باید سفت شود در غیر این صورت با خوردن خوراکی ممکن است پاسمان شما خراب شود.
خیر، بافت پالپ نرم دچار عفونت شده است، که هر دو در طی فرایند عصب کشی برداشته میشوند. ساختار سخت ریشه باقی مانده و سالها پیش کاملاً "رشد" آن پایان یافته است
دلایل زیادی وجود دارد، اما شایع ترین آن آناتومی از دست رفته در طی روند اصلی عصب کشی یا عفونت مجدد از پوسیدگیهای مکرر یا کار ترمیمی است که شروع به تخریب کرده است.
بله. دندانپزشکان یک حفره دسترسی کوچک از طریق سطح گاز گرفتن دندان ایجاد میکنند که بر یکپارچگی ساختاری روکش تأثیر نمیگذارد
پس از ایجاد یک حفره دسترسی کوچک از طریق سطح جویدن دندان، بافت پالپ نرم و عفونت برداشته شده و سیستم کانال دندان ضد عفونی میشود. مواد پر کردن در فضاهای عصب کشی قرار میگیرند تا از عفونت مجدد جلوگیری کنند
بله. با این حال، اگر بیهوشی موضعی در طی فرآیند عصب کشی را انتخاب کرده اید، باید یک راننده داشته باشید. برای بیهوشی موضعی قبل از درمان به ارزیابی نیاز است
لطفا برای اطلاعات بیشتر با دندانپزشک خود تماس بگیرید
متأسفانه هنگامی که شکستگی به ریشه گسترش یافت، هنوز هیچ "چسب فوق العاده ای" در جهان وجود ندارد که بتواند قطعات ریشه شکسته را برای بهبودی طولانی مدت نگه دارد. شکستگی همچنان گسترش مییابد، حتی اگر دندان با عصب کشی درمان شود و به باکتریها اجازه میدهد دوباره وارد سیستم کانال دندان شوند و باعث عفونت مجدد گردند. در وضعیت شکستگی ریشه، بهترین کار این است که دندان کشیده شود و با یک چیز مصنوعی متفاوت مانند بریج کاشت تک دندان جایگزین شود
بله، به شرطی که احساس خوبی داشته باشید. با این حال، دندانپزشکان توصیه میکنند تا قبل از، از بین رفتن بی حسی موضعی صبر کنید تا اطمینان حاصل کنید که هیچ گونه بافتی را در دهان خود گاز نمیگیرید و به مجرای پر شده موقت فرصت بهبود میدهید تا از بین نرود.
جمع بندی
در اولین اقدام سعی کنید مراقب دندان های خود باشید.تا حد امکان از مصرف کردن بیش از حد مواد قند دار بپرهیزید،چرا که موجب از بین رفتن مینای دندان شما میشود.
از قدیم گفته اند پیشگیری بهتر از درمان است.پس توجه داشته باشید مراقبت های لازم را برای اینکه دندانی سالم داشته باشید رعایت کنید.همچنین اگر دندان شما پوسیده شود حتما به دندان پزشک مراجعه کنید تا تحت مراقبت درمانی دندان قرار بگیرید. همچنین پس از انجام عمل عصب کشی و یا ترمیم دندان باید به مراقبت های پس از آن نیز اهمیت داده تا دچار بروز مشکلات دهان و دندان نشوید.
گردآوری:بخش سلامت بیتوته