نوشته شده توسط: الهه ناز
البته این ضرب المثل به شکل های گوناگونی گفته می شود و سه نوع متداول آن به صورت زیر است:
- تو که نی زن بودی چرا آقا دائیت از حصبه مرد
- تو که نی زنی چرا بابات از حصبه مرد
- اگه نی زنی چرا بابات از حصبه مرد
ولی برای فهم معنی ضرب المثل تو که نی زنی چرا بابات از حصبه مرد باید نخست دانست که بیماری حصبه چیست.
حصبه که با نام تب روده یا تب تیفوئید نیز شناخته می شود یک بیماری عفونی است. این بیماری به علت باکتری سالمونلا تیفی به وجود می آید. بیماری حصبه واگیردار است و از روش آب و غذای آلوده زیاد می شود و اغلب با تب بالا، اسهال، بیاشتهایی و سردرد نشان داده می شود ، میکروب بیماری تیفوئید از راه دهان وارد دستگاه گوارش شده و از آنجا به دیگر نقاط بدن میرسد و علامتهای بیماری را آشکار می کند.
اکنون با توجه به اینکه بیماری حصبه از راه دهان انتقال پیدا می کند و فردی که نی میزند به طور همیشگی نی را در دهان خود می گذارد، ضرب المثل شاید نشانگر این موضوع باشد که مسئله ای به فردی نسبت داده شده است که امکان اتفاق افتادن آن برای آن شخص نداشته باشد (پدر یا دایی شخص نی زن حصبه گرفته است نه خود او).
شاید از زاویه ی دیگر بتوان به این شکل به ضرب المثل نگاه کرد و با در نظر گرفتن تو که نی زن بودی چرا آقا دائیت از حصبه مرد این طور فکر کرد که تو که نی زدن و شادی آفرینی می دانستی چرا غم بیماری را از دل فرد بیمار از بین نبردی و مانع از مرگ او نشدی و حالا شاید بتوان این طور بهره برد که : چنانچه تخصصی در کاری داریم بنابراین چگونه نتوانستیم از پیدایش مشکلی مرتبط پیشگیری نموده و اوضاع را در کنترل داشته باشیم.
در زمان قدیم و در طب قدیم برای بهتر شدن بیماری که مبتلا به حصبه بود، نی می زدند.
این ضرب المثل در مورد کسانی گفته می شود که خود دارای مسائل زیادی هستند و در حل مسائل خودشان درمانده هستند، ولی دائم برای مشکلات دیگران نظر می دهند و راه کار ارائه می دهند.
گردآوری: بخش سرگرمی بیتوته