نوشته شده توسط: الهه ناز
یکی از پارک های سرپوشیده از گونه های گیاهی مختلف واقع در تهران، بوستان گفتگو نام دارد. این بوستان در بخش غربی، منطقه دو تهران واقع است. بوستان گفتگو بر اساس تلفیقی از سبک های معماری ایرانی، ایتالیایی، انگلیسی، چینی و فرانسوی طراحی شده است. در بوستان گفت و گو مجسمه های مشاهیر و بزرگان متعددی اعم از سعدی، سیمون بولیوار، امیر کبیر، رودکی، مدرس به چشم می خورد.
در سال 1165 در دوره قاجار، بنیان گذار سلسله قاجار به نام آقا محمد خان، تهران را به عنوان پایتخت کشور ایران انتخاب کرد. پس از انتخاب شدن تهران به عنوان پایتخت، این شهر کانون توجه معماران، وزرا و بازرگانان واقع شد.
در دوره پهلوی، پایتخت ایران از یک شهر معمولی به یک شهر مدرن مبدل شد. در سال 1312 فرایند ساخت موسسات آموزشی، تفریحی، ورزشی و گردشگری آغاز شد.
یکی از پارک های دل نشین و جذاب تهران در بخش غربی، بوستان گفتگو است. این بوستان از جهت شرقی به بزرگراه شهید چمران، از غرب به کوی نصر، از شمال به مجموعه پل های تقاطع بزرگ راه های شهید حکیم و شهید چمران و از جنوب به خیابان جواد فاضل محدود می گردد.
بوستان گفتگو در سال 1382 افتتاح شده است. در این بوستان، پوشش گیاهی متنوعی وجود دارد. در واقع، حدود هفت هکتار از وسعت پارک گفتگو پوشیده از گونه های گیاهی دائمی و فصلی می باشد.
درختچه های بوستان گفتگو شامل بامبو، بربریس، برجینیا، مورد، گل سرخ، ارغوان، فوتینیا، سوداغ، بوداغ، سنجد زینتی، پیراکانتا، گل یخ و فالاریس می باشد.
علاوه بر این، پوشش گیاهی باغ متشکل از درخت های توت، کبوده، نوئل، صنوبر، چنار، سرو خمره ای، اقاقی، سدروس، ماگنولیا، میخک هندی، کاخ مشهد، چرم لیفه، توری و نوئل است.
بوستان گفتگو در مساحتی بالغ بر 144 هزار و 580 متر مربع تعبیه شده است. سبک معماری بوستان، تلفیقی از معماری ایرانی و ملل های مختلف نظیر ایتالیا، چین، فرانسه و انگلستان است. در بوستان گفتگو نمایشگاه های تخصصی تهران اعم از نمایشگاه گل و گیاه تعبیه شده است.
در نمایشگاه های بوستان، به صورت سالیانه جشنواره هایی مختلفی برگزار می گردد. از سری جشنواره های شگفت انگیز بوستان گفتگو می توان به جشنواره انار، جشنواره غذایی برای حمایت از تولید کنندگان ایرانی و جشنواره بین المللی لباس فجر اشاره کرد.
علاوه بر این، در بخش های مختلف بوستان گفتگو، آب نماهای متعددی وجود دارند. به طور کلی هشت آبنما در بوستان وجود دارد که به فواره و نور افکن مجهز هستند.
از قدیم الایام، خانه های اشرافی ایرانیان در باغ هایی مجلل طراحی شده است. این امر زمینه را برای شکل گیری سبک خاصی از معماری فراهم آورده است.
در باغ ایرانی موجود در بوستان گفتگو از اصول قرینه سازی و تعبیه گل و گیاهان با رنگ بندی های جذاب بهره گرفته شده است.
در باغ ایرانی، حوض و آبنماهایی وجود دارد که با الهام از چشمه های آب معدنی دارای فواره و چاه آرتزین طراحی شده است.
در سبک معماری ایرانی، برای ایجاد سایه دائمی، درخت هایی همیشه بهار کاشت می شوند.
در بخش انتهایی یا جنوبی باغ ایرانی، یک ساختمان به نام کوشک وجود دارد. این ساختمان نمادی از معماری دوره قاجار به شمار می رود.
در باغ انگلیسی موجود در بوستان گفتگو، پرچین، ترکیب رنگ، درختچه و درخت هایی منظم به چشم می خورد. سبک معماری باغ، ترکیبی از فرانسوی و ایتالیایی می باشد.
پرچین های باغ ایتالیایی با بهره گیری از درختچه های راش و شمشاد به وجود آمده اند.
در سبک معماری ایتالیایی، تخصص ویژه ای در زیباسازی مساحت های کوچک وجود دارد. در این نوع سبک، تمرکز عمده ای بر روی رعایت قرینه، پرچین و حاشیه های منحصر به فرد گلکاری می شود.
در باغ ایتالیایی، ویژگی های بی نظیری اعم از مجسمه، درختچه های دائمی، تراس بندی و گل کاری حاشیه ای در فضای باز وجود دارد. اکثر ویژگی های این نوع معماری از دوره رنسانس نشأت می گیرند.
در بوستان گفتگو مجسمه مشاهیر و چهره های سرشناسی اعم از سعدی، سیمون بولیوار، امیر کبیر، رودکی، مدرس و محمد علی صنعتی به چشم می خورد.
یکی از مسجمه های فوق العاده ای که در بخش میانی باغ ایتالیایی تعبیه شده است، مجسمه حضرت مریم (س) است. مجسمه حضرت مریم به وسیله یک هنرمند ایتالیایی به نام فرانکو شیروکی طراحی شده است و نماد صلح و دوستی به شمار می رود.
همانطور که بیان کردیم، در بخش جنوبی باغ ایرانی، یک عمارت باشکوه به نام کوشک یا نگارستان شهر وجود دارد. این عمارت نمادی از معماری دوره قاجار به شمار می رود که در سال 1394 بازگشایی شده است.
هدف از بازگشایی نگارستان، آشنایی عامه مردم از فرهنگ گفت و گو و شگل گیری فضایی برای ارتباطات رسانه ای می باشد.
در بوستان گفتگو دو زمین اسکیت طراحی شده است. زمین های اسکیت در بخش شمالی کوشک ایرانی، در مساحتی معادل 3,407,000 متر مربع تعبیه شده اند.
یکی از امکانات برجسته ی موجود در بوستان گفتگو، کتابخانه تخصصی است. این کتابخانه، یکی از منابع مهم کارشناسان فضای سبز و دانشجویان به شمار می رود.
کتابخانه تخصصی بوستان گفتگو در محدوده باغ ایرانی تعبیه شده است که در آن از کتاب هایی به زبان انگلیسی و فارسی نگهداری می شود.
علاوه بر این، در کتابخانه بوستان گفتگو مجله های فارسی و انگلیسی، طرح های تحیقاتی سازمان فضای سبز شهر تهران و نرم افزار های مختص به فضای سبز در اختیار مراجعین قرار دارد.
در بخش شمالی آب نمای مرکزی، برای سرگرمی کودکان یک زمین بازی تعبیه شده است. مساحت زمین بازی معادل 491 متر مربع برآورد شده است.
در طبقه همفک ساختمان کوشک ایرانی، خانه اسباب بازی وجود دارد. این محل برای سرگرمی و بازی کودکان در رده سنی خردسال ایجاد شده است.
مسجد امام حسین (ع) برای طاعات و عبادات مراجعه کنندگان، در بخش شمال شرقی ساختمان اداری تعبیه شده است. ساختمان مسجد در مساحتی بالغ بر 179 متر مربع طراحی شده است.
در بوستان گفتگو، سه سرویس بهداشتی وجود دارد. مساحت سرویس بهداشتی های موجود در بوستان حدود 134 متر مربع است.
به موجب قرار گیری بوستان گفتگو در بخش غربی تهران به بررسی آب و هوای غالب در پایتخت می پردازیم.
اقلیم آب و هوایی استان تهران، نیمه خشک می باشد. کم باران ترین فصل سال در تهران، تابستان است. با این وجود در فصل زمستان، حدود 50 درصد از کل بارش های یک سال شکل می گیرد.
مسیر اصلی جهت باد در تهران، از سمت غرب به شرق شکل می گیرد. علت جهت باد از شرق به غرب به وجود باغ های کهن، بوستان و فضاهای سرسبزی باز می گردد که سبب به وجود آمدن آب و هوایی مطبوع شده اند.
مناسب ترین زمان برای بازدید از بوستان گفتگو، روز های بهاری و ایام تابستان است.
بوستان گفتگو از منظر جغرافیایی در نزدیکی نگارستان شهر، برج میلادی، پارک پردیسان یا پرپروک پارک و پایگاه تجمیعی بوستان گفتگو قرار دارد.
تهران- بخش غربی- منطقه دو - بزرگراه شهید حکیم- محله کوی نصر- خیابان کوی نصر- بوستان گفتگو
گردآوری:بخش گردشگری بیتوته