نوشته شده توسط: الهه ناز
تناسب روح آدمی برای پذیرش سخن، حسن سلوک و رفتار، همراهی نظم و نثر، شعر و ادبیات یا سایر فعالیت های اجتماعی، هنری و فرهنگی با موسیقی آنقدر موزون و هماهنگ است که گوئی اگر انسان نبود موسیقی خلق نمی شد.
موسیقی لطافت خود را وامدار ابزارالات برقی و پیشرفته نمیداند صدای موزون و هم آهنگ پرندگان و ریزش و خروش آب رودخانه ها و موج دریاها و بسیاری از عناصر طبیعی بسیار بسیار در این زمینه تاثیر گذار بوده است. در این رشته ذوق هنری و جوهره وجودی انسان ها می تواند حرف اول را بزند.
رشته موسیقی میتواند برای کسانی مناسب باشد که علاقهمند به موسیقی باشند و از وقت گذاشتن و تلاش در این زمینه و رشد لذت ببرند و روحیاتی مطلوب و مطابق طبع هنری داشته باشند. به صورت کلی باید در نظر داشت که در آموزش یک ساز، یک هنرجو میبایست در طول روز حداقل بین یک تا شش ساعت بسته به سطح هنرجو به تمرین ساز اشتغال داشته باشد.
اگر پشتکار فرد در این زمینه کافی نباشد امکان دارد در ادامه مسیر اگر نتیجه مورد نظرش را نگیرد دلسرد و دل زده شود و در نهایت، این هنر را ترک کند. بنابراین، علاقهمندی و پشت کار در تمرین از عوامل مهمی هستند که باعث موفقیت یک فرد در رشته موسیقی میشود. در ادامه به شرایط پذیرش و ادامه تحصیل در رشته موسیقی می پردازیم.
- سرگرمی خود را به سمت رشته تحصیلیتان ببرید
- با افراد با استعداد کار کنید
- شانس برای اکتشافات بیشتر و تجربه کاری مناسب
- گزینههای تحصیلات تکمیلی
- مهارتهای قابل انتقال
- مشاغل بسیار از جمله : (اجرای موسیقی، تدریس، آهنگسازی، کار با تئاتر و تلویزیون یا رادیو، بازیهای رایانهای)
یک دانش آموز میتواند با تحصیل در هنرستان موسیقی به آموزش پایهای و تئوری موسیقی بپردازد و یک یا حتی چند ساز را به صورت تخصصی آموزش ببیند و در مقطع تحصیلی بعدی وارد دانشگاه در رشته موسیقی شود، یک گرایش را انتخاب کند و به صورت تخصصیتر به آن گرایش مشغول شود. برای کسانی که علاقهمندی بیشتری دارند و تشنه آموختن و حتی علاقهمند به تدریس در دانشگاه در رشته موسیقی هستند، امکان ادامه تحصیل در مقطع ارشد و حتی دکتری نیز وجود دارد.
داوطلبان دوره متوسطه دوم که می خواهند در کنکور هنر شرکت نمایند می توانند در سال دوازدهم یا پیش دانشگاهی تغییر رشته را انجام داده و دروس مربوط به کنکور هنر را در این دوره بگذرانند. در این دوره دروسی مانند سیر هنر در طول تاریخ، مبانی هنر، کارگاه هنر، مبانی هنرهای نمایشی، مبانی هنر موسیقی، صنایع دستی و عکاسی و غیره آموزش داده می شود. البته داوطلبانی که در مقطع پیش دانشگاهی نیز دروس هنر را نگذرانده باشند نیز می توانند در کنکور هنر شرکت نمایند. مانند کسانی که دارای مدرک پیش دانشگاهی رشته هایی مانند تجربی و ریاضی می باشد.
رشته موسیقی از جمله رشته های کنکور هنر می باشد که دارای آزمون عملی بعد از آزمون کتبی کنکور می باشد. در این مرحله داوطلبان کنکور بر اساس رتبه کنکور خود مجاز به شرکت در آزمون عملی می شوند و در مرحله بعد از رتبه بندی در آزمون عملی اسامی پذیرفته شدگان نهایی در آزمون عملی منتشر می شود. معمولا زمان آزمون عملی در رشته موسیقی در شهریور ماه می باشد که این آزمون عملی در دو روز پشت سرهم که یک روز مربوط به گروه نوازندگان سازهای ایرانی و در یک روز مربوط به نوازندگان سازهای جهانی است، برگزار می شود. رتبه آزمون عملی در رشته موسیقی از 100 محاسبه شده و در پذیرش داوطلبان بسیار تاثیرگذار است.
از آنجایی که رشته ی موسیقی یکی از رشته های پر طرفدار در کنکور هنر می باشد لذا با توجه به ظرفیت کم پذیرش در این رشته و همچنین با توجه به تعداد کم دانشگاههای پذیرنده در رشته ی موسیقی، رتبه مورد نیاز برای قبولی در رشته ی موسیقی باید بسیار پایین باشد. برای مثال برای قبولی در رشته ی موسیقی در پردیس هنرهای زیبا دانشگاه تهران داوطلب باید دارنده رتبه های تک رقمی و در نهایت دو رقمی زیر 50 باشد تا بتواند در رشته ی موسیقی پذیرفته شود.
برای ورود به رشته موسیقی راه های مختلفی وجود دارد. که از جمله این راه ها می توان ثبت نام بدون کنکور رشته موسیقی باشد. به عنوان مثال شرایط و لیست دانشگاه های موسیقی بدون کنکور به نسبت دانشگاه های مختلف می تواند متفاوت باشد. به همین دلیل هر یک از داوطلبان می توانند در زمان قرار داده شده برای ثبت نام اقدامات لازم را انجام دهد.
خوشبختانه امکان ثبت نام بدون کنکور رشته موسیقی برای کلیه داوطلبان واجد شرایط به وجود آمده است. در دو مقطع کاردانی و کارشناسی امکان ثبت نام و همچنین ادامه تحصیل در رشته موسیقی وجود دارد.
دانشگاههای دولتی همواره به عنوان اولین انتخاب برای اکثریت داوطلبان علاقه مند به رشته موسیقی مطرح بوده است. این رشته در مقطع کاردانی دانشگاههای دولتی پذیرش ندارد اما در مقطع کارشناسی در این دانشگاهها، پذیرش در رشته های زیر انجام می شود. رشته موسیقی در مقطع دکترای این دانشگاه پذیرش ندارد.
- کارشناسی آهنگسازی
- کارشناسی موسیقی نظامی
- کارشناسی نوازندگی موسیقی ایرانی
- کارشناسی نوازندگی موسیقی جهانی
- کارشناسی ارشد موسیقی شناسی (اتئو موزیکولوژی)
- کارشناسی ارشد نوازندگی ساز ایرانی
- کارشناسی ارشد نوازندگی ساز جهانی
- کارشناسی ارشد آهنگسازی
رشته موسیقی در دانشگاه علمی کاربردی در دو مقطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته با عناوین زیر ارایه می شود و در مقاطع بالاتر پذیرش ندارد.
• کاردانی حرفه ای موسیقی ــ نوازندگی ساز ایرانی
• کاردانی حرفه ای موسیقی ــ آواز ایرانی
• کارشناسی حرفه ای موسیقی ــ آهنگسازی ایرانی
• کارشناسی حرفه ای موسیقی ــ رهبری ارکستر
• کارشناسی حرفه ای موسیقی ــ نوازندگی ساز ایرانی
این رشته در دانشگاه آزاد در مقطع کاردانی پذیرش ندارد اما در مقطع کارشناسی پیوسته تمام وقت (بدون آزمون)، با عنوان رشته موسیقی ارایه می شود.
همچنین این دانشگاه در مقطع کارشناسی ارشد، در رشته نوازندگی ساز جهانی، دانشجو می پذیرد. رشته موسیقی در مقطع دکترای این دانشگاه پذیرش ندارد.
رشته موسیقی در دانشگاه فنی و حرفه ای در هیچ مقطعی ارایه نمی شود.
در این دانشگاه رشته موسیقی در هیچ مقطعی ارایه نمی شود.
متاسفانه در حال حاضر، در ایران دورهای تحت عنوان مقطع دکتری در رشته موسیقی وجود ندارد.
رشته ی موسیقی خصوصا موسیقی کلاسیک در خارج از کشور بسیار شکوفا و به صورت جدی بدان پرداخته میشود و از گذشتههای دور نیز همینطور بوده است. در واقع اتریش را مهد موسیقی کلاسیک میدانند. اما برای تحصیل، کشورهای آلمان، فرانسه، ایتالیا و انگلستان در اروپا در وضعیت مناسبی به لحاظ شرایط و امکانات بیشتری قرار دارند.
اما کشور روسیه نیز به جهت اهمیت دادن به رشته موسیقی جزو کشورهای پیشرو به شمار میرود و به موسیقی تدریس شده در روسیه، مکتب آموزشی روس میگویند. از جمله سایر کشورها نیز میتوان به آمریکا اشاره کرد که سالانه، بورسهای تحصیلی متنوعی را برای جذب علاقهمندان به این رشته در نظر میگیرد.
گردآوری: بخش علمی بیتوته