نوشته شده توسط: الهه ناز
دندانپزشکان معتقد هستند دندان ها می توانند 30 درصد زیبایی فرد را تکمیل کنند. زیبایی دندان یک امر کاملا نسبی است و بر اساس نسبت طلایی سنجیده می شود و به معیارهای متفاوتی وابسته است، از جمله فرم دهان، نظم دندان ها، رنگ مناسب دندان و... در صورتی که فرد دندان های نامرتبی دارد امکان برطرف کردن آن روش های گوناگونی وجود دارد البته باید به یکسری نکات توجه کرد از جمله:
- دندان ها چگونه کنار هم قرار گرفته اند؟
- رنگ و شکل دندان ها و لب چگونه است؟
- چهره ی بیمار به چه شکل است؟
تشخیص تمام این موارد برعهده ی دندانپزشک است. یک متخصص خوب و آگاه می تواند حتی بدون در نظر گرفتن ارتودنسی بهترین روش را برای درمان بی نظمی دندان ها انتخاب کند.
• هنگامی که دندان ها مرتب باشند لبخند از زیبایی برخوردار می شود.
• امکان تمیز کردن دندان ها راحت تر می شود.
• فرد هنگام غذا خوردن خیال راحت تری دارد.
• احتمال پوسیدگی دندان و درنتیجه از بین رفتن دندان ها کاهش می یابد.
• احتمال ایجاد بیماری لثه ای کاهش می یابد.
• فشار و تنش از روی فک و صورت برداشته می شود.
• احتمال سردرد مزمن ناشی از فشار فک کاهش می یابد.
• احتمال اختلال در صحبت کردن و جویدن کاهش می یابد.
ارتودنسی بهترین روش برای مرتب کردن دندان هاست، که گاهی افراد به دلایل مختلف از انجام آن طفره می روند.
این روش می تواند بر رشد هر دو فک اثر بگذارد، بنابراین برای افرادی که در سن رشد هستند و علاوه بر بی نظمی دندانی مشکلات فکی نیز دارند؛ بهترین راه درمانی استفاده از ارتودونسی است. در ارتودنسی شرایط آل اکلوژنی فراهم می شود که این قضیه در فرآیند جویدن نقش بسیار مهمی دارد.
• دوره ی درمانی طولانی مدت است.
• ظاهر ناخوشایندی به علت وجود سیم ها برای فرد ایجاد می کند.
• دندان ها فقط یک مرتبه می توانند فشار ناشی از سیم های ارتودنسی را تحمل کنند، بنابراین امکان استفاده ی دوباره ی آن ها در صورت عدم اصلاح دندان ها وجود ندارد.
• امکان برگشتن فرم قبلی دندان ها وجود دارد بنابراین بعد از اصلاح کامل باید اقدامات مخصوصی انجام شوند.
• به علت وجود جسم خارجی در دهان، احتمال ایجاد پوسیدگی دندان و بیماری های لثه ای وجود دارد. بنابراین نیازمند توجه بیشتری در دوره ی درمانی است.
امروزه روش هایی وجود دارند که می توانند در هر سنی دندان ها را مرتب کنند، در این روش ها دندان حرکتی نمی کند، بلکه با استفاده از تراشیدن ناهنجاری ها و یا گذاشتن مواد خارجی، این نواقص را رفع می کنند. این روش های درمانی شامل:
این روش برای بهبود سریع و آسان ظاهر دندان ها استفاده می شود. باید توجه کرد این روش برای اصلاح جزئی بی نظمی ها است، مثلا تنظیم طول تاج دندان، پر کردن فاصله ی بین آنها، اصلاح ترک های دندانی، پر کردن لب پریدگی ها، از بین بردن لکه ها به کار می رود.
در این روش از ماده ای به نام رزین کامپوزیت استفاده می شود که عملکرد آن تا حدودی شبیه به بتونه کاری است. این ماده ی مصنوعی به ناهنجاری ها و مشکلات دندانی می چسبد و آن را می پوشاند. امکان تغییر رنگ این ماده در اثر موادی مثل سیگار وجود دارد.
هزینه ها: این روش درمانی نسبت به سایر روش های ترمیمی مثل ونیر سرامیکی کم هزینه تر است.
طول درمان: این روش درمانی طولانی مدت نیست و طی 1 الی 2 جلسه درمان کامل می شود.
قابلیت ترمیم: این روش برخلاف سایر روش ها، مثل ارتودنسی و لمینت؛ ترمیم پذیر است و در صورت بروز مشکل امکان اجرای دوباره ی آن وجود دارد. مثلا اگر در باندینگ دندان لب پریدگی دچار لب پریدگی شده باشد، متخصص با استفاده از مواد جدید مشکل را رفع می کند.
آسیب به مینای دندان: در باندینگ دندان، نسبت به سایر روش ها مثل روکش دندانی از مینای دندان محافظت بیشتری می شود چون در این روش، دندان نیاز به تراش زیاد ندارد.
تغییر در رنگ: مواد به کار رفته در این روش ممکن است در اثر مصرف بعضی از مواد غذای و سیگار دچار تغییر رنگ شوند بنابراین توصیه می شود در ابتدای درمان از مصرف قهوه و سیگار دوری شود. در صورتی که از مواد رنگی استفاده شد باید مسواک زده شود تا مواد مصرفی موجب تغییر رنگ نشوند.
ماندگاری: این روش نسبت به روشی مثل سرامیک کوتاه مدت تر است و اگر فرد می خواهد برای مدت طولانی تحت درمان مجدد قرار نگیرد، باید به نکات بهداشت دهان و دندان اهمیت دهد.
شکنندگی: این روش نسبت به روکش دندانی آسیب پذیری بیشتری دارد و باید مراقبت بیشتری از آنها شود.
لمینت دندان یک ماده ی روکش مانند است که برای پوشاندن ناهنجاری های دندانی از قبیل شکستگی، لب پریدگی، فاصله و اصلاح ظاهر دندان ها استفاده می شود. در این روش از ماده ای بسیار محکم به نام پرسلین استفاده می شود که میتواد ظاهری درخشان زیبا را به دندان بدهد.
هزینه: این روش به درمان ناهنجاری های دندانی بدون نیاز به جراحی و هزینه های بالا کمک می کند.
ظاهر طبیعی: این روش می تواند درخشش طبیعی که در مینای دندان وجود دارد را به دندان باز گرداند، بنابراین کاملا طبیعی است.
طول عمر: می توانند به مدت طولانی باقی بمانند.
مدت درمان: از مزیت اصلی این روش طول درمان کوتاه آن است و فرد در طی 2 الی 3 جلسه می تواند تمام عیب های دندانی خود را از بین ببرد.
تنها عیبی که این روش دارد این است که مینای دندان تراش داده می شود و در نتیجه ضخامت آن کاهش می یابد.
در این روش سیم های نگدارنده ی دندانی کنار گذاشته می شوند و از پلاستیک های مقاوم و شفافی که سبب می شوند دندان ها به تدریج در جایگاه مناسب خود قرار بگیرند، استفاده می شود. مدت درمانی این روش 20 هفته است. الاینر پلاستیکی را تنها هنگام غذا خوردن می توان از دهان خارح کرد. در صورتی که کمتر از 20 ساعت در شبانه روز استفاده شود تاثیر درمانی نخواهد داشت.
می توانید آن را به راحتی از دهان خارج کنید و مجدد خودتان به دندان متصل کنید، این پوشش به دندان نمی چسبد.
این پوشش کاملا نامرئی است و ظاهر ناخوشایندی برای فرد ایجاد نمی کند.
به دلیل اینکه ثابت نیست، فرد وسوسه می شود آن را از دهان خارج کن بنابراین تمام روند پیشرفت درمان به خود شخص بستگی دارد.
در صورتی که فرد مواظب این پوشش نباشد ممکن است دچار تغییر رنگ شود یا تاب بردارد.
به مرور زمان مصرف مواد غذایی و در برخی افراد مصرف دخانیات؛ می تواند سبب تغییر رنگ مینای دندان شود، برای رفع این بد رنگی از سفیده کننده ها استفاده می شود، اما برای افرادی که دندان های حساسی دارند استفاده از بلیچینگ می تواند بسیار مفید باشد.
برای افرادی که یک دندان خود را از دست داده اند این روش می تواند استفاده شود. در این روش ابتدا فلزی از جنس تیتانیوم در لثه قرار می دهند و بعد از بهبودی آن قسمت، تاج دندان بر روی آن فلز نصب می شود.
یک روش بدون درد است که فرد برای رفع پلاک های موجود در دندان انجام می دهد. در این روش با استفاده از دستگاهی که آب را بر روی جرم ها حرکت می دهد، پلاک ها کنده می شوند و دندان پاکیزه می شود.
در این روش با استفاده از خراش بر مینای دندان، ناهنجاری های آن درمان می شوند.
گردآوری: بخش سلامت بیتوته