نوشته شده توسط: الهه ناز
گل ماده ای مخدر از خانواده حشیش است و با نام های دیگری از جمله؛ علف، پات، گرس، ماریجین و گانجا نیز شناخته می شود. در حقیقت برگ ها، ساقه، گل و دانه های گیاه شاهدانه این مواد مخدر را شکل می دهند که حاوی یک ماده روان گردان به نام دلتا – 9 – تتراهیدروکانابینول است و همین ماده می تواند احساس سرخوشی در فرد ایجاد کند. باید توجه کرد در صورتی که گیاه شاهدانه تغلیظ شود و به شکل رزین تبدیل شود به آن حشیش می گویند.
اکثر افرادی که از این ماده استفاده می کنند از عوارض آن بر بدن خود اطلاع چندانی ندارند. عوارض مصرف گل شامل موارد زیر است:
این ماده می تواند سلول های مغزی را تخریب کند؛ در نتیجه مغز نمی تواند به شکل طبیعی فرمان صادر کند. همچنین می تواند باعث اختلال در کارکرد طبیعی مغز و کاهش حافظه شود.
هر نوع ماده مخدر از قبیل قلیان، سیگار، شیشه و گل می تواند به ریه ها آسیب برساند، البته این آسیب با افزایش دوز ماده مصرفی بیشتر می شود، در صورتی که فرد گل را به شکل سیگار مصرف کند برای دستگاه تنفسی اش مشکلات متعددی را ایجاد می کند.
علاوه بر مشکلات جسمانی که ذکر شد؛ مصرف گل می تواند به مرور زمان باعث تغییر خلق و خو و رفتار فرد شود. تغییراتی مثل؛ اضطراب، بی هویتی، پرخاشگری و... بلافاصله بعد از مصرف گل نمایان می شوند.
اولین و مهم ترین نشانه اعتیاد به گل بروز نشانه های محرومیت است. این نشانه ها هنگامی ایجاد می شوند که فرد برای مدتی گل مصرف نکند و علائم ترک در او بروز پیدا کنند. بنابراین مهمترین نشانه وابستگی به گل بروز علام ترک خواهد بود.
هنگامی که فرد بعد از مصرف حتی با وجود داشتن مشکلات روانی و جسمی؛ باز هم تمایل داشته باشد که از آن ماده استفاده کند نشانه ای مهم از وابستگی را دارد. در صورت مشاهده علائم زیر در یک دوره زمانی 12 ماهه؛ فرد به وابستگی مواد مخدر دچار شده :
• ایجاد تحمل دارویی؛ به این معنا که فرد برای دستیابی به لذت اولیه مجبور است مقدار بیشتری از مواد مخدر را مصرف کند.
• فرد در هر بار مصرف مقدار لذتی که در دفعات گذشته تجربه می کرده را ندارد.
• ظهور علائم ترک مواد مخدر در فرد
• فرد از مواد مخدر قبلی یا مواد دیگری برای از بین بردن علائم سندرم ترک استفاده می کند.
• زمان مصرف ماده یا مقدار مصرف آن با گذشت زمان افزایش می یابد.
• تلاش فرد برای کنترل و یا عدم مصرف مواد دائما منحل می شود.
• وقت زیادی را برای دریافت ماده صرف می کند.
• ممکن است نقش اجتماعی خود را مانند شغل، تفریح و... را برای به دست آوردن ماده مخدر رها کند. با وجود اطلاع از عوارض جسمی و روانی که ماده مخدر ایجاد کرده باز هم به ادامه مصرف آن اصرار دارد.
• در صورتی که این علائم در فرد دیده شد باید در اسرع وقت به مشاور مراجعه کرد.
پاسخ این سوال کاملا به اراده فرد وابسته است، البته این واقعیت وجود دارد؛ افرادی که در حال ترک گل هستند ممکن است با مشکلات ذهنی و روانی زیادی روبرو شوند اما استفاده از روش های صحیح درمانی و ترک اعتیاد می تواند این فرایند را برای فرد آسان تر و قابل تحمل کند.
راه های متفاوتی برای ترک گل وجود دارد که در افراد مختلف شیوه های متفاوتی انجام می شود و البته به مقدار ماده مصرفی در فرد بستگی دارد. در صورتی که بخواهیم به این روش با نگاهی منطقی توجه کنیم تمام روش های ترک گل بر روان و تفکرات فرد مانور می دهند، در واقع بیشترین روش مورد استفاده راهکار روان درمانی است، زیرا بیشترین تاثیری که این ماده بر فرد می گذارد مربوط به ذهن و روان اوست.
برای ادامه این مسیر و رسیدن به نقطه ای پایانی فرد به اراده و انگیزه ای قوی نیاز دارد، زیرا نقش اصلی گل در بدن بازی با روان انسان است بنابراین اگر فرد دارای انگیزه و تصمیم جدی باشد می تواند در این راه موفق عمل کند.
هیچ روش پاکسازی برای این محرک وجود ندارد مگر اینکه فرد به کلینیک ترک اعتیاد مراجعه کند و بستری شود.
فرآیند ترک اعتیاد در افراد مختلف متفاوت است، بنابراین فرد درمانگر با در نظر گرفتن تمام شرایط شخص بهترین برنامه را برای او تنظیم می کند. به طورکلی این برنامه دارای یکسری اصول عمومی است که در ادامه به آنها اشاره می شود.
در این مرحله باید از گل و هر چیزی که می تواند شما را به این ماده نزدیک کند فرار کنید. بنابراین خرید گل و مصرف آن ممنوع می شود، برای رسیدن به نتیجه مفید در این مرحله می توانید با یک مرکز درمانی مشاوره داشته باشید، در این صورت درمانگر شما با ارائه راهکارهای مناسبی از غلبه وسوسه برای مصرف گل جلوگیری می کند.
در این مرحله نباید برای آینده تصمیم بگیرید مثلا نگویید تا اخر عمرم گل نمی کشم بلکه بگویید؛ در این لحظه نخواهم کشید، روز بعد هم این موضوع را تکرار کنید. علائمی از قبیل عرق ریزی سرد و گرم، خواب دیدن زیاد و اختلالات خواب، سردرد، سوء هاضمه، سرماخوردگی، درد عضلانی، بی قراری و احساسات منفی کاملا طبیعی هستند و بعد از مدتی از بین می روند بنابراین نباید تحت تاثیر آنها قرار بگیرید و به وضعیت قبلی خود بازگردید. در مورد تغییرات خود ارزیابی دقیق و درستی داشته باشید؛ برای این کار می تواند از اطرافیان خود درباره تغییراتی که کرده اید پرس و جو کنید.
در صورتی که بتوانید جایگزین سالم و مفیدی را برای مصرف گل ایجاد کنید؛ به طوری که از انجام آن لذت ببرید راحت تر می توانید با ترک اعتیاد کنار بیایید البته باید در نظر داشته باشید که این انتخاب تحت نظارت درمانگرتان صورت بگیرد. در صورت وجود مسئله ای که می تواند باعث ناراحتی شما شود حتما با پزشکتان مشورت کنید.
یکی از روش هایی که می توانید برای بهبود شرایط استفاده کنید ورزش است. ورزش کردن می تواند خود کنترلی را افزایش دهد، همچنین افسردگی که بعد از ترک ایجاد می شود را کاهش می دهد. مسائلی که در این مرحله ممکن است اتفاق بیفتد شامل موارد زیر است:
• اشکال در انجام امور روزمره که به تدریج بهبود می یابد.
• عدم تعادل احساسی به طوری که دائما به اموری فکر می کنید که احساس بد یا خوب در شما ایجاد می کنند.
• تصمیم گیری درست برای حل مشکلات مربوط به انجام کارهای روزمره
این مرحله به معنای یک شروع دوباره است، درواقع در این مرحله شما به یک تصویر جدید و موردعلاقه از خودتان نگاه می کنید. برای حفظ اراده و ادامه دادن درست مسیر بهتر است در شرایط بحرانی از درمانگر خود کمک بگیرید تا در کنترل افکار شما را یاری کند.
طبق مطالعات در صورتی که فرد بعد از ترک کامل مواد مخدر ارتباط خود را با درمانگرش حفظ کند تا 95 درصد در این زمینه بهتر عمل می کند. نکات مورد توجه در مرحله سوم عبارتند از:
• احساسات، افکار و عواطف منفی خود را با مرحله قبل از ترک مقایسه کنید.
• در این دوره درمورد راه حل های قبلی مورد استفاده در مشکلات تجدید نظر کنید و از راه های مناسب تری برای حل مسائل استفاده کنید.
• روی خودتان، مسیری که در پیش دارید، اهداف و جایی که هستید فکر کنید و تصمیم بگیرید به کدام سمت می خواهید حرکت کنید.
شما در مرحله حساسی از زندگی هستید؛ در واقع به بلوغ روانی رسیدید و زندگی جدیدی را آغاز کردید که نباید با تصمیمات اشتباه آن را خراب کنید.
گردآوری: بخش سلامت بیتوته