نوشته شده توسط: الهه ناز
اُرف در واقع نام ((کارل اُرف)) دانشمند و موسیقیدان آلمانی است که سیستم آموزشی خیلی کارآمدی برای آموزش موسیقی به کودکان تهیه کرد و کلاسهای موسیقی کودکان در اصطلاح ((اُرف)) نامیده می شود. امروزه در ایران به همه کلاسهای موسیقی کودک (حتی کلاسهایی که از سیستم ارف نیز تبعیت نمی کند) ارف می گویند.
محققان دانشگاه برکلی اعتقاد دارند سن مناسب برای آغاز موسیقی 2 سال تا 3/5 سال بوده و سن آغاز نواختن سازهای ابتدایی از 3/5 سال تا 5 سال بوده و سن آغاز نواختن سازهای جدی از 5 سال به بالا می باشد. کلاسهای گروه سنی 2 تا 3/5 سال اغلب تنها جنبه آشنایی با موسیقی دارد و جنبه آموزشی ندارد. حتی خیلی از دانشمندان اعتقاد دارند که آشنایی کودک با موسیقی از دوران بارداری مادر هم می تواند شروع شود.
سازهای مورد استفاده در موسیقی ارف چیست؟
شایع ترین سازهای مورد استفاده در موسیقی ارف عبارتند از: زایلافون، متالافون، فلوت ریکوردر، آواز، خاشخاشک، طبلکها، ویبرافون، درامز، پیانو، طبل، مثلث، تامبورین، کاستانت، ماراکا، چلستا، گلوکن اشپیل، ملودیکا، دایره زنگی و…
چنانچه بخواهیم تا کودکان آمادگی بهتری برای آموزش داشته باشند باید ابتدا جوی صمیمی و دوست داشتنی را برای آن ها به وجود آوریم.
چنانچه قرار باشد کودک با زور یا بدون علاقه وارد کلاس موسیقی شود پس دیگر تفاوت موسیقی با دیگر مقوله ها چیست؟
موسیقی تماما حس است و برای آموزش آن به کودکان هم باید تا از همان آغاز زمینه این فضایی احساسی را برای آن ها به وجود آوریم تا در آینده بتوانند این مقوله را به درستی درک کنند و منتقل کنند.
به وجود آوردن این فضا در دوره های موسیقی ارف نکته ای اساسی و مهم است که اساتید موسیقی کودک باید از همان آغاز و در بین کلاس ها این مسئله را در نظر داشته باشند.
همه ی موضوعات موسیقی در این کلاس ها طوری طراحی شده تا به جز آموزش آن به کودک در شکلی متفاوت به کودک منتقل شود که هم برای آن ها جذاب باشد و هم خوب در ذهن آن ها بماند.
استفاده از مسائل یا مواردی که برای کودکان جذاب است می توانند خیلی به پیشرفت آموزش کمک کند.
بازی یکی از بهترین شکل هایی است که می توان در میان آن آموزش های مخصوص را به کودکان داد.
بازی دائما برای کودکان جذاب است و در کودک در قالب بازی همگی نقش های اجتماعی ، احساسات ، مفاهیم و دیگر مقوله ها را آساتر و بهتر یاد می گرد به همین علت می توان از بازی های موسیقایی که کم هم نیستند برای آموزش موسیقی درست به کودکان استفاده کرد.
هر چقدر که کودکان با شوق و انگیزه بالاتری وارد کلاس های موسیقی شوند به همان اندازه هم آموزش ها ماندنی تر و موثرتر خواهد بود. ضمن این که چنانچه مورد انگیزه در کودکان درست تحلیل و انجام شود بعدا شاهد سرخوردگی یا بی میلی به موسیقی در کودک نخواهیم بود.
ریتم از موارد اساسی در موسیقی است که اتفاقا در بازی های گوناگون گروهی درک آن برای کودکان خیلی آسان تر خواهد بود کاری که در کلاس های موسیقی بزرگسالان شاید کمی دشوارتر تر باشد را اینجا با بعضی بازی های آسان می توان به کودک یاد داد.
در آخر در دوره های موسیقی ارف کودکان آموزش نوازندگی ساز بلز را هم یاد می گیرند.
در این ساز نت های موسیقی به شکلی جذاب تر و با ضربه روی تیغه های مخصوصی به صدا در می آید که برای کودکان جذاب تر است انواع دیگر صدا هاست و در آموزش نت های آن نیز از رنگ ها و نیز از حروف انگلیسی استفاده می شود تا کودکان آموزش نوازندگی را به شکلی آسان تر و بهتر یاد بگیرند. بعد از آن هم کودکان نوازندگی ساز فلوت ریکوردر را خواهند داشت.
نوازندگی ساز های بادی هم برای کودکان خیلی جذاب است ضمن این که آموزش اولیه این ساز هم بسیار سخت نیست و کودکان به آسانی می توانند آموزش های اولیه نوازندگی را روی این ساز به آسانی یاد بگیرند.
در انتها می رسیم به قسمت انتخاب ساز که در این دوره ها نیز در بین کلاس ها و هم در پایان دوره سازهای گوناگون به کودک معرفی می شود و حتی امکان شنیدن صدای آن از نزدیک و یا حتی تست ساز برای کودک فراهم است تا بعد از پایان دوره فرد آسان تر بتواند به انتخاب ساز تخصصی بپردازد.
کمترین زمان لازم برای دوره موسیقی کودک یک سال و نیم می باشد. لازم به گفتن است که این زمان باتوجه به عوامل گوناگون (مخصوصا سن کودک و صلاح دید گفتنی است این کلاس ها دستاوردهای با ارزشی دارند که هرچند شاید مستقیما به موسیقی مربوط نباشد اما بی تردید اثر زیادی در یادگیری موسیقی و پیشرفت زندگی افراد خواهد داشت. بعضی از این تاثیرات عبارتند از:
- کاهش وابستگی کودک به مادر زمان حضور در کلاس
- تقویت ارتباطات اجتماعی
- توانایی و مهارت انجام کارهای گروهی
- بالابردن شادی و نشاط
- بالابردن مهارت های شنوایی، حافظه و یادگیری
- بالابردن تمرکز و هماهنگی دو نیم کره مغز
- افزایش اعتماد به نفس
- استعدادیابی
گردآوری: بخش فرهنگ و هنر