نوشته شده توسط: الهه ناز
یکى از عالىرترین تعالیم اسلام، مسأله دعاست. حقیقت دعا توجّه به خدا و روى نیاز به درگاه او بردن است، به طورى که خداوند متعال در قرآن مجید فرموده: «ادعونى استجب لکم؛ مرا بخوانید تا شما را اجابت کنم».
در مورد دعاهائى که به نظر مىرسد به اجابت نرسیده، باید چنین گفت که یا حقیقتاً انسان دعا نکرده و با توجّه و خلوص از خدا حاجت خویش را نخواسته است، و یا از خداوند چیزى خواسته که به صلاح او نبوده و بلکه براى او زیانبخش نیز بوده است.
نکتهاى که شایان توجه است و نباید آن را از نظر دور داشت، این است که در مواردى دعاهاى انسان به اجابت نمىرسد؛ از این رو که خداوند دوست دارد بنده به او توجّه نموده و در برابرش نیایش نماید، و اگر به زودى حاجت او را بدهد، بدنبال کار خویش رفته و آفریدگار خویش را فراموش مىکند؛ از این جهت خواسترها را به زودى برآورده نمىسازد. تا بیشتر تضرع و زارى نموده، خداى را بخواند. در احادیث ما موانعى براى اجابت دعا ذکر شده است که باید آنها را مرتفع نمود؛ مثل تغذیه حرام، ارتکاب ظلم، و عدم توجّه به حکمت خداوندى که به مصالح بندگان اشراف دارد. چطور انسان به منع غذایى یک پزشک شاکى نمىشود، اما درباره خداوند که بر ذره ذره هستى آگاه هست اعتراض مىکند؟
گذشته از این، در حدیثى از پیامبراکرم» صلى الله علیه وآله «داریم که دعاها مردود نمىشود.
مطلوب اجابت مىشود، گاهى به صورت رفع بلا پاسخ مىگیرد، و گاهى ذخیره مىشود، و در قیامت، روز فقر انسان نتیجه مىدهد.
در ضمن عواملى براى اجابت دعا هست که باید مراعات شود، که عبارتند از:
بسم الله در اول دعاء ذکر صلوات در ابتدا و انتهاى دعاء، تضرع و ندبه، تمجید نامرهاى خداوند توصیف او، اقرار به گناه، همت بلند در عاء، کوچک نشمردن مقام دعا و ناامید نبودن استمرار دعاء، شفیع قرار دادن اولیاى دین، توجه در زمان دعا؛ مثلا بعد از نمازهاى واجب هنگام باران، یا شکستگى دل و آمدن اشک، که در همه این حالات و اوقات، دعا موثرتر است.
درباره همت در دعا در حدیث آمده، روزى رسول اکرم» صلى الله علیه وآله «به خادم خویش فرمودند: تو هفت سال است که به ما خدمت مىکنى، چیزى بخواه خادم گوید: گفتم قدرى فکر کنم. فردا پرسیدند فکر کردى گفتم: بله دعا کنید در بهشت کنار شما باشم. حضرت» علیه السلام «پرسیدند که به تو یاد داده، گفتم خیر، فکر کردم اگر مال بخواهم نابود مىشود، اگر عمر طولانى و فرزند بخواهم، در پیش است. پیامبر» صلى الله علیه وآله «فرمودند: برایت دعا مىکنم، تو هم مرا با زیادى سجده یارى کن.( میزان الحکمة، ج 2)