نوشته شده توسط: الهه ناز
مرحوم نراقی در تعریف خشم و غضب می گوید: غضب عبارت است از حالت نفسانیه که باعث حرکت روحی حیوانی میشود و هرگاه شدید شد باعث حرکت شدیدی میشود که از آن حرکت حرارتی بیش از حد حاصل میشود و رگهای گردن باد میکند و نورعقل خاموش میشود واثر قوة عاقله را ضعیف میکند و بدین جهت موعظه و نصیحت در آدم غضبناک اثری نمیبخشد، بلکه پند و موعظه غضبش را شدیدتر میکند غضب از دید اخلاق اسلامی از مهلکات و آفات خطرناک است و بسا باعث هلاکت همیشگی میشود، لذا پیامبر(ص) فرمودند:« که غضب ایمان را فاسد میکند چنان که سرکه عسل را فاسد میکند».(1)
عوامل خشم و غضب:
1- کبر و خودبینی: کسی که خودش را بزرگ و بهتر از دیگران بداند، از انتقاد و نصیحت دیگران عصبانی و غضبناک میشود و توان انتقاد پذیری و نصیحت را ندارد، لذا از خود خشونت و عکس العمل نشان میدهد که باعث بدزبانی و فحاشی، فریاد کشیدن و بی توجهی به دیگران میشود.
2- حب دنیا: دوست دار دنیا اگر دوستی اش به حدی باشد که خلاف میلی در جهتی از زندگی برایش پیش آید نمیتواند خودداری کند و خشمگین میشود ودر آتش خشم خود میسوزد.
نحوه برخورد با غضب و درمان آن:
1- اساسیترین راه غلبه بر خشم و ستیزه جویی و مصون ماندن از اعمال انتقامی، جهاد با نفس و تزکیه روح است و این امر با تقویت اراده حاصل میشود. رسول اکرم(ص) میفرماید: "اشد کم من ملک نفسه عند الغضب؛ قویترین شما کسی است که در موقع غضب مالک نفس سرکش خود باشد.
2- نکته مهم دیگر در درمان غضب، مبارزه با اسباب و عوامل خشم و غضب است. امام صادق(ع) فرمود: حواریون عیسی (ع) به آن حضرت گفتند: سختترین چیزها چیست؟ فرمود: سختترین چیزها غضب خداوند میباشد. آنان گفتند: با چه چیزی خود را از غضب خدا حفظ کنیم؟ حضرت فرمود: به این که غضب نکنید و بر کسی خشمگین نشوید: آنان گفتند: منشأ غضب چیست؟ فرمود: کبر و خودکامگی و کوچک شمردن مردم.(2)
3- توجه به آثار خشم و غضب در درمان آن مؤثر است، منشأ بسیاری از بیماریهای جسمی از جمله سرگیجه، سردرد، تنش و پرش اعضا، لکنت زبان، بیماریهای خون، شکسته، کاهش قدرت دفاعی بدن، ناراحتیهای دستگاه گوارش و بیاشتهایی میباشد. از نظر دانشمندان در خشم انواع تغییرات بیوشیمی و فیزیولوژی دیده میشود که به سلسله اعصاب سمپاتیک و غدد فوق کلیوی مربوط است. این تغییرات بدن را مهیای بحران هایی میسازد،(3) و بر این اساس، در روایات خشم و غضب به عنوان کلید بدیها ذکر شده است. پیامبر اکرم(ص) فرمود: "هنگامی که انسان غضب کند تمام شرور و جودش را در بر میگیرد".(4)
. رسول خدا (ص) فرمود: "جهنم دری دارد مخصوص انسان هایی که غضب خود را به وسیله گناه خاموش می کنند. این گونه افراد از آن در وارد جهنم می شوند (5)
امام صادق (ع) فرمود: "غضب کلید هر شرّ است (6) علی (ع) فرمود : "غضب مرکب شیطان است" (7) علی (ع) فرمود : "دشمن ترین دشمن انسان غضب و شهوت او است (8)
4- برای خاموش شدن آتش خشم باید تغییر وضع و حالت داد. پیامبر اکرم(ص) میفرماید: اگر یکی از شما دچار خشم شد اگر ایستاده است بنشیند و اگر نشسته است بخوابد و اگر خشمش فرو ننشست با آب سرد وضو بگیرد یا بدن را شستشو دهد.(9)
5- گفتن "اعوذ بالله من الشیطان الرجیم".(10) و پناه بردن به خدا از شر غضب. گفتن این کلمه انسان را متوجه می کند که غضب حالت شیطانی است و ابلیس دشمن انسان است و نباید آدمی به حرف شیطان گوش دهد. اگر گوش داد، به ضررش تمام می شود.
6 - ساکت شدن و حرف نزدن : علی (ع) فرمود: "غضب را با سکوت مداوا کنید (11)
7 - تفکر در ثواب و منفعت فرونشاندن غضب: پیامبر (ص)میفرمود: "هر کس غضبش را نگه دارد، خداوند عذابش را از وی نگه می دارد (12)
پینوشتها:
1. نراقی، معراج السعاده، ص 177.
2. وسائل الشیعه، ج 11، ص 289.
3. فلسفی، اخلاق، ج 2، ص 312، به نقل از روانشناسی اجتماعی، ج 1، ص 91.
4. میزان الحکمة، ح 7، ص 234.
5. محمد محمدی ری شهری، میزان الحکمة واژة غضب،.
6. همان.
7. همان.
8. همان.
9. محجةالبیضاء، ج 5، ص 307.
10. سید عبداله شبّر، اخلاق، ص 250.
11. محمد محمدی ری شهری، میزان الحکمة واژة غضب.
12. همان.