نوشته شده توسط: الهه ناز
هراس لیو،نویسنده انگلیسی در مجله «الاسلام» که به زبان انگلیسی منتشر می شود چنین آورده است:
هرچند بعضی از روسا و بزرگان دینی به ظاهر مردم را به مساوات فرا می خوانند،اما من هرگزتصور نمی کنم که در جهان ممکن است دینی وجود داشته باشد که بتواند مساوات واقعی را برقرار سازد و آن گاه که من به دیدن بسیاری از معابد و کلیساها نائل آمدم این موضوع برای من مسلّم گردید که همچنان که در خارج تفرقه و اختلاف طبقاتی بین افراد دیده می شود،در داخل کلیسا و معبد نیز این اختلاف موجود است.
من بر این عقیده بودم که خواه ناخواه این امر در مساجد اسلامی نیز به همین منوال است،لیکن چیزی که مرا به اعجاب و شگفتی واداشت مشاهد? کامل ترین درج? مساوات و وحدت و هماهنگی بین مسلمین بود وآن هنگامی بود که عید فطر در مسجد«ووکنگ» در لندن حضور یافته و این امر در من اثری عجیب و بی سابقه بخشید.
در این مکان ملاحظه خواهید کرد که افراد و طبقات گوناگون در آن گرد آمده،با تمام اختلافی که از لحاظ رتبه و مقام دارند،به یک وضع و در یک ردیف قرار گرفته و چنان اختلاط و امتزاج یافته که گویی همه با یکدیگر برادرند.
در اینجا بسیاری از رجال و بزرگان را می بینید که از بلاد مختلف به گرد هم جمع شده و با خلوص و صمیمیت دست یکدیگر را می فشارند.
و نیز در این مکان مقدس نکته ای نیست که اختصاص به اشخاص معینی داشته باشد.
و نیز در اینجا مراسم و تشریفاتی که در محافل و مجالس دیگر به عمل می آید،هرگز اجرا نمی شود.
فی المثل چنانچه در حین ادای نماز کسی در بالاترین رتبه بوده در کنار پست ترین فرد قرار می گیرد،هرگز خشم و تندی نکرده و احساس نفرت و انزجار نخواهد کرد.
زیرا در این مکان جایگاه مخصوص جهت افراد به خصوص تعیین نگردیده است،کلی? افراد در وحضر با عظمت الهی مساوی و در یک ردیف بوده و احدی را بر دیگری مزیّت و برتری نخواهد بود.
آنچه برای من امری تازه و عجیب می نمود این بود که امام جماعت اظهار داشت که مسلمین هم? انبیا را قبول داشته و بر آنچه بر آنها نازل گردیده ایمان و اعتقاد دارند،واین خود بیشتر مرا به اعجاب واداشت و حقیقت تازه ای بود که بسیاری از اسرار و حقایق درخشان اسلام را و راز توسعه و پیشرفت آن را برای من آشکار ساخت.از این رو می گویم برای من جای هیچگونه شک و تردیدی باقی نمانده و مسلّم گردیده که اسلام با این همه مزایا و امتیازاتی که دارد حقاً سزاوار است که دین عمومی و جهانی گردد.{اسلام وعلم جدید،نوفل عبدالرزاق،ترجمه حسین وجدانی،ص340به نقل از کتاب کاربردهای نماز،عطائی اصغهانی،ص73-74}