نوشته شده توسط: الهه ناز
ملاک ها و خصوصیات و صفاتی که در انتخاب همسر باید در نظر گرفته شود دو نوع هستند:
1- آن هایی که رکن و اساس اند و برای زندگی سعادتمندانه حتماً لازمند.
2- آن هایی که شرط کمال هستند و برای بهتر شدن زندگی لازم است.
معیارها:
1- دین داری: متدین بودن یعنی پای بندی کامل به اسلام و عمل کردن به آن. پیامبر (ص) فرمود: " علیک بذات الدّین؛(1) بر تو باد که همسر دین دار بگیری".
نیز فرمود: "کسی که با زنی به خاطر ثروتش ازدواج کند خداوند او را به حال خودش وا می گذارد و کسی که به خاطر زیبایی با او ازدواج کند در او امور ناخوشایند خواهد دید و کسی که به خاطر دین و ایمانش با او ازدواج کند خداوند همة آن امتیازات را برایش فراهم خواهد کرد".(2)
2- اخلاق نیک: پیامبر(ص) فرمود: "با کسی که اخلاق و دینش مورد پسند باشد ازدواج کنید و اگر چنین نکنید فتنه و فساد به وجود خواهد آمد".(3)
همسر بد اخلاق، زندگی را با تلخ کامی همراه می سازد یا دچار طلاق و جدایی می شود.
3- شرافت خانوادگی: پیامبر(ص) فرمود: "تزوّجوا فی الحجر الصالح فإنّ العرق دسّاس؛ از دامن و خانوادة شایسته ازدواج کنید زیرا نطفه و روحیات در فرزندان تأثیر می گذارد".
4- سلامت روح و جسم: بدیهی است که انسان بیمار برای زندگی تلخ کامی به همراه دارد. البته بعضی از بیماری های جسمی و روانی اهمیّت چندانی ندارند ولی خواه نا خواه در زندگی تأثیر دارد.
5- همتایی و سنخیّت: حساس ترین موضوع در انتخاب همسر، تناسب و سنخیت و همتایی زوجین است. زن و مرد هر چه با هم تناسب و هماهنگی بیشتری داشته باشند تنش ها و اختلافات کمتر خواهد بود.
البته هماهنگی، تناسب صددرصد امکان ندارد زیرا هر انسانی دارای روح، اخلاق، تربیت خانوادگی، محیط و خانوادة مخصوص خود است و با دیگری فرق دارد امّا باید کوشش شود فاصله کمتر باشد. همتایی دختر و پسر در دین داری، فرهنگ و فکر، اخلاق، تحصیلات علمی، سنّ و سال و وضعیت مالی نقش اساسی در زندگی بهتر دارد.
در انتخاب همسر دقت و تحقیق لازم است امّا وسواس و کنکاش بیش از اندازه مطلوب نیست.
پینوشتها
1. علی اکبر مظاهری، جوانان و انتخاب همسر، ص 107، به نقل از وسائل، ج 14، ص 30.
2. همان، ص 108، به نقل از همان، ص 31.