نوشته شده توسط: الهه ناز
فلسفه گریه های حضرت زهرا(س)
رحلت پیامبر(ص) مسلمانان، به ویژه فاطمه(س) را سخت غمگین نمود. حضرت زهرا(س) مدت هفت روز به عزاداری و گریه پرداخت و از خانه بیرون نیامد و بعد از آن به سوی قبر پیامبر(ص) حرکت نمود. هنگامی که به قبر رسید، خود را روی قبر پدر انداخت و غش کرد. زنان مدینه دور حضرت(س) حلقه زدند و آب به صورت او پاشیدند، آن گاه حضرت(س) رو به قبر نمود و گفت: ای پدر بزرگوار! بعد از تو چه کسی به داد بیوه زنان و فقرا خواهید رسید؟ بعد از تو تا روز قیامت چه کسی به فریاد و نالههای امت خواهد رسید؟!(1)
از کلمات و نالههای حضرت زهرا(س) استفاده میشود گریه و عزاداری ایشان بر اساس عوامل زیر شکل گرفته است:
1 - فراق پدر(ص)
طبیعی است رحلت پدر بر فرزندان، به ویژه دختران سخت تأثیر میگذارد، از این رو معمولاً دختران بیشتر در مرگ پدر احساس ناراحتی میکنند. گریه و ناله دختر بر سوگ پدر، امری عقلایی و طبیعی است، از این رو مردم دخترانی را که در مرگ پدر گریه میکنند، سرزنش نمیکنند.
علی(ع) در قبرستان بقیع بیت الاحزان رابه وجود آورد.(2) حضرت زهرا(س) دستهای امام حسن(ع) و امام حسین(ع) را گرفته، آن جا رفته و گریه میکرد.(3)
2 - درد اجتماعی.
یکی از علل گریه حضرت زهرا(س) درد اجتماعی و آینده امت اسلامی بود حضرت زهرا(س) در کنار قبر پیامبر(ص) عرضه داشت: ای پدی بزرگوار! بعد از تو چه کسی به داد بیوه زنان و فقرا خواهد رسید؟! بعد از تو تا روز قیامت چه کسی به فریاد این امت خواهد رسید؟!
فاطمه زهرا(س) در کنار قبر پیامبر(ص) برای فقیران، پابرهنگان و آینده جهان اسلام گریه میکند، و گریه برای آینده مسلمانان، همخوان و همسو با حقوق شهروندان است.
از این رو حضرت زهرا(س) در کنار قبر پدر(ص) عرضه داشت: ای رسول خدا(ص) ای برگزیده خدا! ای پناه یتیمان!(4)
بر اساس احساس دردهای اجتماعی بود که حضرت زهرا(س) در کوه احد برای شهیدان، به ویژه حضرت حمزه(ع) گریه و ناله کرد.
3 - مبارزه سیاسی.
بی تردید یکی از علل گریههای حضرت زهرا(س) سیاسی است. متأسفانه برخی از مسلمانان پس از رحلت پیامبر(ص) وصایای حضرت(ص) را نادیده گرفته و نسبت به خاندان او ستمها روا داشتند.
منحرف کردن حکومت توسط خلفا و آتش زدن خانه زهرا(س)،(5) و غصب فدک(6) از مصادیق ستم هایی بود که بر علی(ع) و فاطمه زهرا(س) روا داشته شد.
فاطمه زهرا(س) با گریه و عزاداری به دفاع از ولایت پرداخته و مظلومیّت خویش را به مردم فهماند که حقّ شوهر او را ضایع نموده و بر خود او ظلم روا داشتهاند: مرگ پدر، مظلوم شدن شوهر، از دست رفتن حق، و بالاتر از همه دگرگونیهایی که پس از رسول خدا(ص) به فاصلهای اندک پدیدار گردید، روح و سپس جسم دختر پیغمبر(ص) را سخت آزرده ساخت.(7)
دوستان از شرکت در بحثهای کلوب خودشان، کلوب اسلام غفلت نکنند.
________________________________________________________
1 - بحار الانوار، ج 43، ص 175.
2 - مصطفی دشتی، معارف و معاریف، ج 3، ص 315.
3 - بحار الانوار، ج 43، ص 177.
4 - ستارگان درخشان، ج 2، ص 80.
5- جعفر شهیدی، زندگانی حضرت فاطمه(س)، ص 145.
6 - حسین علی منتظری، شرح خطبه حضرت زهرا(س).
7 - جعفر شهیدی، زندگانی حضرت فاطمه(س)، ص 144.