نوشته شده توسط: الهه ناز
نام اصلی: مینا جعفرزاده
تاریخ تولد: 15 بهمن ماه 1325
محل تولد: شهر خوی آذربایجان غربی
حوزه فعالیت: گویندگی رادیو و بازیگری در سینما و تلویزیون
مینا بیوک جعفرزاده در 15 بهمن ماه سال 1325 در فصل زمستان در شهر خوی از توابع آذربایجان غربی چشم به جهان گشود. این بانوی گرانقدر و مادر مهربان سینمای ایران در زمینه بازیگری سینما، تلویزیون و گویندگی رادیو فعالیت می نماید.
بانو مینا جعفرزاده فعالیت هنری خود را از سال 1348 تا به اکنون آغاز نموده است و در ایفای نقش در تمامی نقش های واگذار شده توسط کارگردان های متعدد بسیار توانمند بوده است.
مینا جعفرزاده فعالیت خود را به صورت جدی از سال 1348 در رادیو به عنوان گوینده بخش ویژه کودکان آغاز نمود.
وی در خاطره ای آغاز فعالیت خود در رادیو را این گونه بیان میکند: "من در دوران دبیرستانم در درون خودم استعداد بازیگری را یافتم. در همان دوران دبیرستان بود که به اردویی در رامسر رفته بودیم و در آمفی تئاتر آن اردو نمایشی اجرا شد که من هم در آن حضور داشتم. همان جا بود که فریدون توفیقی مجری رادیو بازی مرا دید از بازی من خوشش آمد و از من دعوت کرد تا به رادیو بروم من هم بدم نمی آمد چون از بچگی به این کار علاقه داشتم.با حمایتهای جناب توفیقی، بنده توانستم در بخش ویژه مخصوص کودکان در رادیو فعالیت نمایم."
مینا جعفرزاده در ادامه صحبتهایش در مورد آغاز فعالیت هنری اش در مصاحبه ای گفته است: "من از بچگی به بازیگری علاقه مند بودم. گویندگی در رادیو را دوست داشتم ولی همیشه ارزویم این بود که به سینما و تلویزیون بروم. پدر من بازاری بود و در بازار کسب و کاری داشت. نمیدانم شاید طرز فکر او اینگونه بود دوست نداشت که دخترش در تلویزیون و سینما بازی کند و بازیگر شود.
اولین فعالیت من در سینما به کارگردانی بانوی گرانقدر شهلا ریاحی بود و در آن فیلم حضور یافتم بازی کردم و نقشی که به من داده بودن را با تمام توانم اجرا کردم ولی خب پدرم مخالف بود من مخالفت پدر خود را با خانم شهلا ریاحی در میان گذاشتم وی به من گفت: صحبتی نکن حرفی نزن تا که مجموع پخش بشود تا بعد ببینیم چه میشود.
روزی که قرار بود فیلم پخش بشود از هر ترفندی استفاده کردیم تا پدر آن روز در خانه نباشد که نبیند من در یک فیلم سینمایی بازی کرده ام، ولی نشد.
آن روز دل در دل من نبود استرس داشتم اضطراب داشتم ولی خب دیگر دیر شده بود من بازی کرده بودم و فیلم هم داشت پخش میشد پدرم و من به صورت خیلی باور نکردنی با هم نظاره گر آن فیلم بودیم طرز فکر خودش را داشت و طرز فکرش برای من قابل احترام بود.
پس از دیدن آن مجموعه پدرم گفتند که این اولین و آخرین باری بود که در یک فیلم بازی کردی. من هم حرف پدرم را گوش دادم پیشنهادهای متعددی داشتم که به همه آنها جواب رد دادم تا اینکه بعدها در سینما استخدام شدم."
مینا جعفرزاده فعالیت جدی و سینمایی خود را در سال 1367 با بازی کردن در فیلم "فیل در تاریکی" آغاز نموده است.
یکی از پر خاطره ترین و زیباترین فیلم های مینا جعفرزاده که در آن حضوری بسیار پررنگ داشته است، همکاری کردن وی با اکبر عبدی در نقش خاله جان بوده که برای تمامی ایرانیها اعم از نسل جدید و نسل قدیم تداعی خاطراتی می باشد.
این بانوی هنرمند به دلیل سیمای مهربان خویش و قلب مهربان خود در اکثر نقش های واگذارشده خوش درخشیده است.
از دیگر فعالیت های سینمایی مینا جعفرزاده می توان از مجموعه نابرده رنج، رسم عاشقی و اخراجی ها نام برد که مورد استقبال مردم قرار گرفته است.
تحصیلات بانوی گرانقدر سینمای ایران مینا جعفرزاده تا مقطع دیپلم می باشد ک به دوران قبل از انقلاب جمهوری اسلامی ایران بر میگردد.
وی همسر بهمن زرینپور کارگردان و بازیگر دهه 50 و قبل از انقلاب می باشد. مینا جعفرزاده دربسیاری از کارهای همسرش حضور داشته و زوج هنری موفقی بوده اند.
اظهارات جالب بانو مینا جعفرزاده در مورد ازدواجش با بهمن زرین پور: "قبل از ازدواجم با جناب بهمن پور در فعالیتهای متعددی همدیگر را میدیدیم و برخوردهای زیادی با هم داشتیم.
وقتی سر کار بودیم جناب زرینپور با طنز شیوا و زیبای خود جلوی همکاران به من میگفتند که من تو را عقدت می کنم و مهریه را هم کفترهای امام رضا قرار میدهم. من همیشه متعجب بودم چرا مهریه ام را می گفت کفترهای امام رضا بسیاری از همکارانم وقتی این صحنه را می دیدند به من می گفتند که این از تو خوشش اومده است.
یک روز سر ضبط یک کاری بودیم که یک دفعه بهمن زرین پور به من نگاهی کرد و گفت من امروز میام خواستگاری. من بسیار شوکه شدم، اتفاقا همان روز هم آمد اما بدون گل بدون شیرینی و حتی با شلوار لی. پیش پدرم رفت با پدرم صحبت کرد و پدرم مخالفت کرد. وقتی از پدرم دلیل مخالفتش را پرسیدم به من گفت آداب و رسوم را رعایت نکرده است آخه چه کسی با شلوار لی بدون یه دسته گل یا شیرینی به خواستگاری می رود. بعدها دیگران با پدرم صحبت کردم و پدرم قبول کرد بیایند."
حاصل ازدواج بانوی سینمای ایران مینا جعفرزاده و جناب بهمن زرین پور کارگردان و بازیگر سینمای ایران دختری به نام سولماز زرین پور می باشد.
سولماز زرین پور هم همانند مادر و پدر خود دارای ذوق و استعداد درونی هنر می باشد وی در زمینه موسیقی فعالیت دارد و پیانیست میباشد و در حال حاضر هم پیانو تدریس می کند مینا جعفرزاده و بهمن زرین پور از تک دختر خود سولماز زرین پور یک نوه به نام مسیح دارند.
بهمن زرین پور همسر بانو مینا جعفرزاده در سال 1395 در هفدهم تیر چشم از جهان فرو بست.
گالش های بزرگ (1367) | عطر گل یاس (1369) | آوای فاخته (1373) |
زیر گنبد کبود (1374) | جهان وارونه (1374) | فردا دیر است |
ویروس 2000 | دیوار شیشه ای | زیر آسمان شهر 2 |
خاتون | برای آخرین بار | آدمخوار |
نابرده رنج | بوی باران | رخنه |
هفت سنگ | دوپینگ |
آپاچی (1397) | خوک (1396) | یک سطر واقعیت (1390) |
اخراجی ها 3 (1389) | چراغ قرمز (1388) | کیفر (1388) |
اخراجی ها 2 (1387) | چارچنگولی (1387) | چشمک (1387) |
دلداده (1387) | یک وجب از آسمان (1387) | اخراجی ها (1385) |
خدا نزدیک است (1385) | هفت ترانه (1380) | شراره (1378) |
دختری با کفش های کتانی (1377) | برج مینو (1374) | فیل در تاریکی (1367) |
عکس مینا جعفرزاده و مهران مدیری در برنامه دورهمی
گردآوری: بخش بازیگران بیتوته
نوشته شده توسط: الهه ناز
اگرچه پایگاه علمی خیام برتر از جایگاه ادبی او است و حجةالحق لقب داشته است، اما آوازه او بیشتر برای نگارش رباعیاتش است که شهرت جهانی دارد. علاوه بر آنکه رباعیات خیام را به بیشتر زبان های زنده ترجمه کرده اند، ادوارد فیتزجرالد رباعیات او را به زبان انگلیسی ترجمه نموده است که مایه شهرت بیشتر او در مغرب زمین شده است.
روزی فردی به خیام خردمند ، که دوران کهنسالی را پشت سر می گذاشت گفت: شما به یاد دارید دقیقا پدر بزرگ من ، چه زمانی درگذشت ؟!
خیام پرسید : این پرسش برای چیست ؟
آن جوان گفت : من تاریخ درگذشت همه خویشانم را بدست آورده ام و می خواهم روز وفات آنها بروم گورستان و برایشان دعا کنم و خیرات دهم و…
خیام خندید و گفت : آدم بدبختی هستی ! خداوند تو را فرستاده تا شادی بیافرینی و دست زندگان و مستمندان را بگیری تا نمیرند تو به دنبال مردگانت هستی ؟!… بعد پشتش را به او کرد و گفت مرا با مرده پرستان کاری نیست و از او دور شد .
اندیشمند کشورمان ارد بزرگ می گوید : (کاویدن در غم ها ما را به خوشبختی نمی رساند) .
و هم او در جایی دیگر می گوید : (آنکه ترانه زاری کشت می کند ، تباهیدن زندگی اش را برداشت می کند)
روزی حکیم عمر خیام از گوشه نشینی و حال مستی خود خسته می شود و در صدد بر می آید این حال را تغییر دهد.صبحی بهاری از خلوت خود خارج شد و مسیر در پیش گرفت به سمت کوهی که در نزدیکی ولایت بود راهی شد.
در راه به تخته سنگی رسید و از خستگی بر روی آن نشست و همینطور که به پیرآمون خود نگاه می کرد چند قدم جلوتر درخت سیب زیبایی رخ نمایی می کرد در زیر درخت سایه بانی و چمنی در کنار درخت گذر آبی ذلال و بر آرامش انجا بلبلی مستی می کرد حکیم عمر خیام تا با این منظره مواجه شد اندیشه ای کرد که من بروم وبا جامم برگردم واز این فضای دلنشین لذتی ببرم پس راه آمدن در پیش گرفت و برگشت تا وسایل عیش و نوش خود را فراهم کند.
بعد از ساعتی باز گشت و تخته سنگی برای جامش اختیار کرد و بر روی آن گذاشت در حال و هوای خود بود که ناگهان بادی وزید و جای باده را انداخت و شکست. حکیم عمر خیام رو به آسمان کرد و گفت؟
ابریق می مرا شکستی ربی بر من در عیش را ببستی ربی
من می خورم و تو می کنی بد مستی خاکم به دهان مگر تو مستی ربی
وبه کنار رودخانه رفت تا دست و روی خود را بشوید و مسیر بازگشت در پیش گیرد که در آب جوی رخ خود را نظاره کرد ودید نیمی از صورتش سیاه شده این بار عجزانه رو به آسمان کرد و گفت ؟
ناکرده گنه در این جهان کیست بگو آن کس که گنه نکرده چون زیست بگو
من بد کنم و تو بد مکافات دهی پس فرق میان من و تو چیست بگو
و چون این گونه عاجزانه از خداوند متعال پوزش طلب کرد خداوند رحمان و رحیم به او نظری کرد و رویش را دوباره سفید کرد. همیشه به دل از کسی که ناراحتش کردین عذر خواهی کنید نه از میمیک صورت تا از ذهنش پاک شود .
روزی خواجه به دیوان نشسته بود ، عمر خیام درآمد و گفت : « ای صدر جهان !از وجه 10 هزار دینار معاش ، هر سال من کمتر باقی به دیوان عالی مانده است ،نایبان دیوان را اشارتی بلیغ می باید تا برسانند »
خواجه گفت : تو جهت سلطان عالم چه خدمت می کنی، که هرسال ده هزار دینار باید به تو داد ؟
خیام برآشفت و گفت :
« وا عجبا! من چه خدمت کنم سلطان را! – هزار سال آسمان و اختران را در مدار و سیر به بالا و شیب جان باید کندن تا از این آسیابک دانه ای درست ، چون عمر خیام بیرون افتد ؛ و از این هفت شهر پای بالا و هفت دیه سر شیب ، یک قافله سالار دانش چون من درآید. اما – اگر خواهی – از هر دهی در نواحی کاشان چون خواجه ، ده ده بیرون آرم و به جای او بنشانم که هر یک از کار خواجگی بیرون آید »
خواجه از جای بشد و سر در پیش افکند که جواب بس دندان شکن بود .این حکایت را به ملک شاه سلجوقی باز گفتند .گفت : « بالله که عمر خیام راست گفت .»
هزار سال نثر فارسی - دفتر 2 - رویه ی 33
گردآوری: بخش سرگرمی بیتوته
نوشته شده توسط: الهه ناز
یکی از عارضه های عذاب آوری که با درد همراه است، خشکی مفاصل می باشد. در عارضه خشکی مفاصل، فرد از انجام امور روزمره باز می ماند. مهم ترین علت خشکی مفاصل، کاهش حجم مایع مفصلی در طول خواب است. کاهش حجم مایع مفصل به موجب چاقی مزمن، عدم برخورداری از خواب کافی، پیروی از رژیم غذایی نامناسب و ابتلا به بیماری های متابولیکی شکل می گیرد.
خشکی مفاصل عارضه ای است که در طی کهولت سن به موجب بهره گیری مداوم از استخوان، عضلات و مفاصل به وجود می آید.
زمانی که انسان به موجب ابتلا به یک بیماری از حرکت دادن مفاصل در بازه زمانی طولانی اجتناب می کند، بافت های نرم موجود در منطقه اعم از رابط، تاندون، عضلات و کپسول مفصلی کوتاه می شوند.
بنابراین مفاصل در معرض کاهش خاصیت کشسانی و عدم انعطاف پذیری قرار می گیرند. در طی این روند، خشکی مفاصل شکل می گیرد.
عوامل متعددی در شکل گیری عارضه خشکی مفصل دخیل هستند. مهم ترین علت خشکی مفاصل، کاهش حجم مایع مفصلی در طول خواب است.
کاهش حجم مایع مفصل به موجب پیروی از رژیم غذایی نامناسب، کمبود فعالیت های بدنی، چاقی مزمن، قرار گیری در محیط مرطوب و عدم برخورداری از خواب کافی به وجود می آید.
به طور مثال زمانی که یک فرد به چاقی مزمن مبتلا است، فشار بدنی او بر روی رباط ها، تاندون ها، مفاصل و ماهیچه ها تحمیل می گردد.
علاوه بر این، در طی پیروی از رژیم غذایی غیر اصولی، کربوهیدرات در مقادیر فراوان وارد بدن می شود. لذا زمینه برای ضعف جسمانی، بد خلقی و ضعف عضلات فراهم می شود.
بدن در طی مواجه با کربوهیدرات در مقادیر بالا، برای مدتی در حالت نامناسب قرار می گیرد. در این بازه زمانی چند ساعته، روند جریان خون مختل می گردد و بدن به تولید اسید لاکتیک می پردازد.
در ادامه برخی از عوامل به وجود آورنده خشکی مفاصل را بیان می کنیم:
•تومور های مفصلی
•بیماری های متابولیکی اعم از نقرس
•رشد بافت سینوویال درون مفصل
•استئوفیت یا شکل گیری استخوان اضافی در لبه سطوح مفصلی
•افزایش حجم مایع مفصلی
•استئوآرتریت
•عفونت های مفصلی
•روماتیسم اعم از اسپوندیلیت انکیلوزان، آرتریت روماتوئید و تب روماتیسمی
•ایجاد سطوح ناهموار در مفصل
•به دام افتادن منیسک پاره در داخل مفصل
•گیر کردن استخوان یا یک غضروف در داخل مفصل
•کاهش انعطاف پذیری و کوتاه شدن بافت های موجود در اطراف مفصل اعم از تاندون، رباط و عضلات
•افزایش میزان مایع مفصلی
•ضخامت کپسول مفصلی و کاهش قابلیت ارتجاعی مفصل
•ساییدگی سطوح استخوانی
یکی از عوامل دخیل در شکل گیری عارضه خشکی مفصلی، بورسیت است. بورس یک بالشتک کوچک و پر مایع است. بورس در بدن موظف به ایجاد راحتی دامنه حرکتی در لیگامان، استخوان و عضلات در ساختار مفصلی است.
هنگامی که بورس ملتهب می شود، عارضه بورسیت به وجود می آید. احتمال می رود عارضه بورسیت زمینه را برای خشکی در مفصل و بروز احساس درد فراهم کند.
متداول ترین مفاصلی که به عارضه بورسیت مبتلا می شوند، شامل لگن، زانو، انگشت شست پا، مچ پا، آرنج و شانه می باشد.
گسترده ترین عامل شکل گیری خشکی و درد در مفاصل، آرتریت روماتوئید است. نشانه های ابتلا به بیماری آرتریت روماتوئید در دهه سوم الی ششم زندگی بروز پیدا می کند.
آرتریت روماتوئید نوعی اختلال التهابی مزمن به شمار می رود که در راستای خود ایمنی سبب شکل گیری بیماری می گردد. به عبارتی دیگر، زمانی که سیستم ایمنی بدن به صورت اشتباهی بافت های سالم بدن را بیگانه شناسایی می کند، در راستای از بین بردن آن ها اقداماتی را انجام می دهد.
بارز ترین محلی که سیستم ایمنی سبب تخریب آن می شود، مفاصل هستند. بهتر است بدانید برای بیماری آرتریت روماتوئید، درمان قطعی وجود ندارد و روند درمان در خصوص جلوگیری از پیشروی بیماری شکل می گیرد.
در اکثر موارد خشکی مفاصل، در صبح گاه به محض بیدار شدن فرد بروز پیدا می کند. این خشکی صبحگاهی نشان از بیماری های روماتیسمی به ویژه مفصلی دارد.
شدت خشکی مفاصل تحت عامل ایجاب کننده و میزان آسیب دیدگی در سه دسته متغیر خفیف، متوسط و شدید تقسیم بندی می شود.
زمانی که خشکی مفاصل در رده خفیف قرار دارد، فرد پس از یک دوره بی تحرکی، به عارضه خشکی در مفاصل دچار می شود و پس از مدتی، بهبود می یابد.
در مقابل هنگامی که عارضه خشکی مفصل در رده شدید قرار دارد، فرد در طول روز همواره از خشکی مفصل رنج می برد و از انجام فعالیت های روزمره باز می ماند.
یکی از راه های مؤثر برای درمان خشکی مفاصل به ویژه در صبح هنگام، انجام تمارین روزانه است. در این روش، با انجام امور مختلف اعم از پیاده روی بدن روند ترشح آندروفین را آغاز می کند. با ترشح این هورمون، احساس رضایت در بدن حاکم می شود و با جریان پذیری خون، سموم از بدن خارج می گردد.
علاوه بر این، با انجام حرکات تعادلی می توان میزان توازن بدن را افزایش داد. به طور مثال می توان یک میز یا صندلی را در مقابل خود قرار دهید. سپس با تکیه دادن دست، آهسته عمل بشین و پاشو را انجام دهید.
استرس عامل کاهش عملکرد بدن به شمار می رود. شما می توانید با کاهش استرس، اسپاسم را که عامل درد های عضلانی است، کاهش دهید. علاوه بر این، با کاهش استرس، می توان خواب عمیق و کافی را برای شارژ مجدد بدن تجربه کرد.
گرفتن دوش با آب داغ تجربه ی بی نظیری است که با شکل گیری عرق در بدن، منجر به افزایش گردش خون می گردد.
در یک رژیم غذایی اصولی، میزان مصرف کربوهیدرات در مقادیر بسیار کمی قرار دارد. علاوه بر این، مواد غذایی دارای شیرین کننده، طعم دهنده های مصنوعی، آرد سفید و رنگ های مصوعی برای بدن مضر می باشند.
مناسب ترین نوشیدنی، آب است. آب موجود در لوله کشی های شهری از مواد ناخالصی اعم از ترکیبات استروژن بهره مند هستند. بنابراین، با مصرف آب، سموم موجود وارد بدن می گردد و بر روی کارکرد سیستم ایمنی تأثیر مخرب می گذارد.
بدین ترتیب، بهترین آب آشامیدنی، آب معدنی و فیلتر شده است.
درمان خشکی مفاصل تحت تاثیر علت شکل گیری عارضه و مدت زمان بروز مشکل قرار دارد. در اکثر مواقع، پزشک مربوطه در راستای خارج سازی بافت سینوویال، مایع مفصلی، استخوان آزاد در مفصل و استئوفیت ها اقدام می کند.
علاوه بر این، احتمال می رود متخصص برای کاهش درد ناشی از خشکی مفاصل، دارو های کورتیکواستروئیدی و ضد التهابی غیر استروئیدی اعم از آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن را تجویز کند.
متداول ترین روش های درمان خشکی مفاصل به شرح زیر هستند:
•تعویض مفصل
•اصلاح بد جوش خوردگی در استخوان
•برطرف سازی پارگی منیسک
•اصلاح کپسول مفصلی کوتاه، تاندون و عضلات
درمان به وسیله فیزیوتراپی زمانی کاربرد دارد که محدودیت حرکتی در مفصل ناشی از شکستگی باشد. علاوه بر این، مدت زمان بسیاری از شکستگی مفصل نگذشته باشد. در این قبیل شرایط، فیزیوتراپیست با ارائه حرکات کششی، موجب بهبود خشکی مفصل می گردد.
درمان به وسیله جراحی زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که مدت زمان بسیاری از شکستگی گذشته باشد. با جراحی می توان دامنه حرکتی مفصل را بهبود داد.
گردآوری:بخش سلامت بیتوته
نوشته شده توسط: الهه ناز
گردآوری: بخش سرگرمی بیتوته
نوشته شده توسط: الهه ناز
فصل سرما همیشه جذابیت ها و زیبایی های خاص خودش را برای سفر و کمپینگ دارد. جذابیت هایی که نمی توان به راحتی از کنار آنها رد شد و به بهانه سرما از آنها چشم پوشی کرد.
معضل مهم خیلی از کوهنوردان و طبیعت گردان در پائیز و زمستان یا حتی ابتدای فصل بهار، دمای پائین هوا در شب و خوابیدن در سرما است. با ما همراه باشید تا با نکات بیشتری در مورد ی طبیعت گردی و کمپ زدن در هوای سرد آشنا شوید.
بررسی پیش بینی های هواشناسی
فراتر از تحقیق در مورد آب و هوای منطقه مورد نظر، بهتر است به صورت منظم پیشبینی آب و هوا را برای هر کجا که میخواهید بررسی کنید. حتی اگر برای یک شرایط خاص زمستانی در یک مکان خاص آماده باشید، درصورتی که سفر شما هم زمان با باد و باران و یا کولاک شدید باشد، امکان دارد دچار مشکل شوید. همچنین، درصورتی که در منطقه ای کوهستانی با برف عمیق هستید، در پیشبینی بهمن محلی به روز باشید و مطمئن باشید که میتوانید منطقه های پرخطر را بشناسید و از آن ها اجتناب کنید.
انتخاب مکان مناسب برای کمپ زدن
انتخاب یک مکان مناسب برای کمپ زدن در زمستان و هوای سرد شما را از سرما در طول روز و به ویژه شب حفظ خواهد کرد. محل کمپینگ باید از رودخانه دور باشد، جریان آب همیشه محیط پیرامون خود را خنک و سرد نگه می دارد. وزش باد هم در فصل های سرد از سایر عواملی است که کمپینگ در شب را سخت می کند. برای جلوگیری از وارد شدن باد به چادر از یک سد حفاظتی مثل تخته سنگ بزرگ یا تنه درخت میتوان استفاده کرد. دقت داشته باشید مکانی که برای کمپ زدن انتخاب می کنید مسطح بوده و نسبت به محیط اطراف خود در سطح بالاتری باشد. از کمپ کردن در منطقه های تورفته مثل دره ها پرهیز کنید چراکه در هنگام وزش باد شدید این نوع از مناطق در دام بادگیر می افتند.
درصورتی که نمیخواهید روی برف چادر بزنید و درصورتی که چنین گزینه ای نیست، قبل از برپایی چادر باید اطمینان حاصل کنید که برف بسته شده است، چون برف سست در زیر شما ذوب می شود. این کار را میتوانید با زیر پا گذاشتن کفش های برفی، اسکی یا فقط چکمه های خود انجام دهید. بسته به عمق برف، میتوانید یک دهلیز و مسیر برای چادر زدن پیدا کنید.
چادر مناسب انتخاب کنید
برای کمپ زدن در زمستان حتما چادر مناسب تهیه کنید. داشتن چادر های مخصوص زمستان و آب و هوای سرد، در تغییرات شدید جوی بسیار مفید میباشد. برف، طوفان و باران، همگی دمای چادر شما را پائین می آورند. پس نیاز به چادری دارید که دربرابر این ریزش ها، عایق باشد. مثلا چادر هایی که دو لایه هستند و دما را تا حد امکان در خود نگه می دارند.
غذای مناسب بخورید
خوردن غذا مثل اضافه کردن سوخت بر روی آتش است. با خوردن غذا سوخت و ساز بدن برای هضم کردن آغاز می شود، دمای داخل بدن با این عمل زیاد می شود، و این گرما در داخل رگهای خونی گردش پیدا می کند.
بسیاری از افردی که برای نخستین بار به کمپینگ میروند برای این که حجم بار خود را کم کنند ترجیح میدهند از غذاهای کنسرو شده استفاده کنند. ولی مصرف غذاهای گرم و دارای گوشت قرمز بدن شما را پیش از خواب گرم خواهد کرد. بدن برای هضم غذاهای دارای گوشت قرمز و چربی نسبت به کربوهیدرات ها متابولسیم کمتری استفاده می کند. مخلوط پنیر و روغن زیتون یک وعده غذایی سبک ولی بسیار مغذی می باشد.
برای میان وعده در حین روز تلاش کنید از شکلات و نوشیدنی های انرژیزا استفاده کنید. این موادغذایی علاوهبراین که شما را سریع سیر می کنند، سبب گرم تر شدن بدن هم خواهند شد.
کیسه خواب همراه داسته باشید
علاوه بر چادر های زمستانی و چهار فصل، شما نیاز به یک کیسه و تشک خواب راحت و عالی دارید. احتمالا برای خیلی ها خرید یک کیسه خواب گرم، پایان ماجرا باشد ولی شما احتیاج به یک زیرانداز گرم و ضخیم دارید تا عایقی بین شما و زمین سرد باشد. مطئمن شوید تا کیسه خواب شما از درجه گرمایی خوبی بهره مند است و همچنین برای بالابردن دما و گرم ماندن بیشتر، چند لایه ” لاینر کیسه خواب ” هم با خود داشته باشید.
استفاده از کیسه آب گرم
از کیسه آب گرم استفاده کنید. در صورتی که کیسه آب گرم در دسترستان نبود روی یک بطری خالی آب جوش بریزید تا بعد از ریختن آب جوش داخل آن بطری تغییر شکل ظاهری ندهد. بعد از پر کردن بطری از بسته شدن کامل در بطری مطمئن شوید بعد از آن بطری یا کیسه آب گرم را نیم ساعت پیش از خواب داخل کیسه خواب قرار دهید.
- نوشیدنی گرم بنوشید
در کمپ های زمستانی باید آب بیشتری بنوشید. بدنتان برای تنظیم دما از آب استفاده می کند و چون کمتر عرق می کنید حواستان به کم شدن آب بدنتان نیست.
نوشیدنی گرم بخورید. از فلاسک ها و ماگهای عایق استفاده کنید. می توانید بطری یا ماگتان را در کوله تان قرار دهید تا بیشتر عایق گرما باشد.
لوازم اورژانسی و مهم در آب و هوای سرد زمستانی
* بسته لوازم برای روشن کردن آتش با کبریت و فندک ضد آب
* 3 یا 4 قطعه از فوم عایق پلاستیکی
* کیسه خواب و پتوی مناسب
* کلاه و دستکش اضافی
* لباس اضافی از جنس پشم گوسفند
* پاکت آتروپات گرمایی جیبی
* کیسه آب گرم
گردآوری: بخش گردشگری بیتوته
نوشته شده توسط: الهه ناز
یکی از پارک های سرپوشیده از گونه های گیاهی مختلف واقع در تهران، بوستان گفتگو نام دارد. این بوستان در بخش غربی، منطقه دو تهران واقع است. بوستان گفتگو بر اساس تلفیقی از سبک های معماری ایرانی، ایتالیایی، انگلیسی، چینی و فرانسوی طراحی شده است. در بوستان گفت و گو مجسمه های مشاهیر و بزرگان متعددی اعم از سعدی، سیمون بولیوار، امیر کبیر، رودکی، مدرس به چشم می خورد.
در سال 1165 در دوره قاجار، بنیان گذار سلسله قاجار به نام آقا محمد خان، تهران را به عنوان پایتخت کشور ایران انتخاب کرد. پس از انتخاب شدن تهران به عنوان پایتخت، این شهر کانون توجه معماران، وزرا و بازرگانان واقع شد.
در دوره پهلوی، پایتخت ایران از یک شهر معمولی به یک شهر مدرن مبدل شد. در سال 1312 فرایند ساخت موسسات آموزشی، تفریحی، ورزشی و گردشگری آغاز شد.
یکی از پارک های دل نشین و جذاب تهران در بخش غربی، بوستان گفتگو است. این بوستان از جهت شرقی به بزرگراه شهید چمران، از غرب به کوی نصر، از شمال به مجموعه پل های تقاطع بزرگ راه های شهید حکیم و شهید چمران و از جنوب به خیابان جواد فاضل محدود می گردد.
بوستان گفتگو در سال 1382 افتتاح شده است. در این بوستان، پوشش گیاهی متنوعی وجود دارد. در واقع، حدود هفت هکتار از وسعت پارک گفتگو پوشیده از گونه های گیاهی دائمی و فصلی می باشد.
درختچه های بوستان گفتگو شامل بامبو، بربریس، برجینیا، مورد، گل سرخ، ارغوان، فوتینیا، سوداغ، بوداغ، سنجد زینتی، پیراکانتا، گل یخ و فالاریس می باشد.
علاوه بر این، پوشش گیاهی باغ متشکل از درخت های توت، کبوده، نوئل، صنوبر، چنار، سرو خمره ای، اقاقی، سدروس، ماگنولیا، میخک هندی، کاخ مشهد، چرم لیفه، توری و نوئل است.
بوستان گفتگو در مساحتی بالغ بر 144 هزار و 580 متر مربع تعبیه شده است. سبک معماری بوستان، تلفیقی از معماری ایرانی و ملل های مختلف نظیر ایتالیا، چین، فرانسه و انگلستان است. در بوستان گفتگو نمایشگاه های تخصصی تهران اعم از نمایشگاه گل و گیاه تعبیه شده است.
در نمایشگاه های بوستان، به صورت سالیانه جشنواره هایی مختلفی برگزار می گردد. از سری جشنواره های شگفت انگیز بوستان گفتگو می توان به جشنواره انار، جشنواره غذایی برای حمایت از تولید کنندگان ایرانی و جشنواره بین المللی لباس فجر اشاره کرد.
علاوه بر این، در بخش های مختلف بوستان گفتگو، آب نماهای متعددی وجود دارند. به طور کلی هشت آبنما در بوستان وجود دارد که به فواره و نور افکن مجهز هستند.
از قدیم الایام، خانه های اشرافی ایرانیان در باغ هایی مجلل طراحی شده است. این امر زمینه را برای شکل گیری سبک خاصی از معماری فراهم آورده است.
در باغ ایرانی موجود در بوستان گفتگو از اصول قرینه سازی و تعبیه گل و گیاهان با رنگ بندی های جذاب بهره گرفته شده است.
در باغ ایرانی، حوض و آبنماهایی وجود دارد که با الهام از چشمه های آب معدنی دارای فواره و چاه آرتزین طراحی شده است.
در سبک معماری ایرانی، برای ایجاد سایه دائمی، درخت هایی همیشه بهار کاشت می شوند.
در بخش انتهایی یا جنوبی باغ ایرانی، یک ساختمان به نام کوشک وجود دارد. این ساختمان نمادی از معماری دوره قاجار به شمار می رود.
در باغ انگلیسی موجود در بوستان گفتگو، پرچین، ترکیب رنگ، درختچه و درخت هایی منظم به چشم می خورد. سبک معماری باغ، ترکیبی از فرانسوی و ایتالیایی می باشد.
پرچین های باغ ایتالیایی با بهره گیری از درختچه های راش و شمشاد به وجود آمده اند.
در سبک معماری ایتالیایی، تخصص ویژه ای در زیباسازی مساحت های کوچک وجود دارد. در این نوع سبک، تمرکز عمده ای بر روی رعایت قرینه، پرچین و حاشیه های منحصر به فرد گلکاری می شود.
در باغ ایتالیایی، ویژگی های بی نظیری اعم از مجسمه، درختچه های دائمی، تراس بندی و گل کاری حاشیه ای در فضای باز وجود دارد. اکثر ویژگی های این نوع معماری از دوره رنسانس نشأت می گیرند.
در بوستان گفتگو مجسمه مشاهیر و چهره های سرشناسی اعم از سعدی، سیمون بولیوار، امیر کبیر، رودکی، مدرس و محمد علی صنعتی به چشم می خورد.
یکی از مسجمه های فوق العاده ای که در بخش میانی باغ ایتالیایی تعبیه شده است، مجسمه حضرت مریم (س) است. مجسمه حضرت مریم به وسیله یک هنرمند ایتالیایی به نام فرانکو شیروکی طراحی شده است و نماد صلح و دوستی به شمار می رود.
همانطور که بیان کردیم، در بخش جنوبی باغ ایرانی، یک عمارت باشکوه به نام کوشک یا نگارستان شهر وجود دارد. این عمارت نمادی از معماری دوره قاجار به شمار می رود که در سال 1394 بازگشایی شده است.
هدف از بازگشایی نگارستان، آشنایی عامه مردم از فرهنگ گفت و گو و شگل گیری فضایی برای ارتباطات رسانه ای می باشد.
در بوستان گفتگو دو زمین اسکیت طراحی شده است. زمین های اسکیت در بخش شمالی کوشک ایرانی، در مساحتی معادل 3,407,000 متر مربع تعبیه شده اند.
یکی از امکانات برجسته ی موجود در بوستان گفتگو، کتابخانه تخصصی است. این کتابخانه، یکی از منابع مهم کارشناسان فضای سبز و دانشجویان به شمار می رود.
کتابخانه تخصصی بوستان گفتگو در محدوده باغ ایرانی تعبیه شده است که در آن از کتاب هایی به زبان انگلیسی و فارسی نگهداری می شود.
علاوه بر این، در کتابخانه بوستان گفتگو مجله های فارسی و انگلیسی، طرح های تحیقاتی سازمان فضای سبز شهر تهران و نرم افزار های مختص به فضای سبز در اختیار مراجعین قرار دارد.
در بخش شمالی آب نمای مرکزی، برای سرگرمی کودکان یک زمین بازی تعبیه شده است. مساحت زمین بازی معادل 491 متر مربع برآورد شده است.
در طبقه همفک ساختمان کوشک ایرانی، خانه اسباب بازی وجود دارد. این محل برای سرگرمی و بازی کودکان در رده سنی خردسال ایجاد شده است.
مسجد امام حسین (ع) برای طاعات و عبادات مراجعه کنندگان، در بخش شمال شرقی ساختمان اداری تعبیه شده است. ساختمان مسجد در مساحتی بالغ بر 179 متر مربع طراحی شده است.
در بوستان گفتگو، سه سرویس بهداشتی وجود دارد. مساحت سرویس بهداشتی های موجود در بوستان حدود 134 متر مربع است.
به موجب قرار گیری بوستان گفتگو در بخش غربی تهران به بررسی آب و هوای غالب در پایتخت می پردازیم.
اقلیم آب و هوایی استان تهران، نیمه خشک می باشد. کم باران ترین فصل سال در تهران، تابستان است. با این وجود در فصل زمستان، حدود 50 درصد از کل بارش های یک سال شکل می گیرد.
مسیر اصلی جهت باد در تهران، از سمت غرب به شرق شکل می گیرد. علت جهت باد از شرق به غرب به وجود باغ های کهن، بوستان و فضاهای سرسبزی باز می گردد که سبب به وجود آمدن آب و هوایی مطبوع شده اند.
مناسب ترین زمان برای بازدید از بوستان گفتگو، روز های بهاری و ایام تابستان است.
بوستان گفتگو از منظر جغرافیایی در نزدیکی نگارستان شهر، برج میلادی، پارک پردیسان یا پرپروک پارک و پایگاه تجمیعی بوستان گفتگو قرار دارد.
تهران- بخش غربی- منطقه دو - بزرگراه شهید حکیم- محله کوی نصر- خیابان کوی نصر- بوستان گفتگو
گردآوری:بخش گردشگری بیتوته
نوشته شده توسط: الهه ناز
چکیده ای از بیوگرافی محسن چاوشی:
تاریخ تولد محسن چاوشی:8 مرداد 1358 خرمشهر، خوزستان
محل زندگی:تهران، ایران
حرفه :خواننده ، آهنگساز
ترانهسرا ، تهیهکننده ، تنظیم کننده
سالهای فعالیت:1382 - اکنون
سبک:پاپ
الکترونیک
ترنس
راک داب استپ
فانک اسلو راک
کلاسیک
لقب :آقای خاص
بیوگرافی محسن چاوشی:
محسن چاوشی حسینی متولد 8 مرداد 1358 خرمشهر است. چاووشی خواننده، آهنگساز، ترانه سرا و تنظیم کننده سبک پاپ و راک میباشد. محسن چاوشی داری قد185 سانتیمتر است. محسن چاوشی اصالتی کرد تبار دارد ولی بخاطر شغل پدرش که کارمند شرکت نفت خرمشهر بود به آنجا مهاجرت کردند و محسن در خرمشهر متولد شد. او فرزند پنجم خانواده است و سه برادر و دو خواهر دارد.
بعد از اشغال خرمشهر در زمان جنگ، محسن چاوشی در سن 4 سالگی به همراه خانواده اش به شهرهای کرمانشاه و مشهد مهاجرت کردند وی تا سن 14 سالگی در این شهر زندگی کرد و پس از آن به تهران آمد.
از نوجوانی به موسیقی علاقه داشته و پس از دریافت دیپلم حسابداری و اتمام دوره سربازی، فعالیت حرفهای خود را در زمینه موسیقی در سال 1382 با آلبوم نفرین آغاز کرد و پس از اخذ مجوز در سال 1387 آلبوم یه شاخه نیلوفر را منتشر کرد. از وی تا کنون بیش از 150 قطعه موسیقی شنیده شدهاست، که شامل 11 آلبوم و نیز چندین تک آهنگ است.
وی خواننده و آهنگساز ترانههای فیلم سینمایی سنتوری ساخته داریوش مهرجویی و نیز ترانههای سریال شبکه خانگی شهرزاد ساخته? حسن فتحی میباشد.
حاشیه های محسن چاوشی :
از زمان پخش نخستین آلبوم او «نفرین» تا به امروز، شایعات زیادی مبنی بر برگزاری کنسرت توسط چاوشی شنیده شدهاست و عدهای هم دست به سوء استفادههایی این چنینی در این زمینه کردهاند.
محسن چاوشی پس از کسب مجوز و در آستانه انتشار دومین آلبوم رسمی خود، در اردیبهشت سال 1388 طی نامهای به هوادارانش اعلام کرد که در حال جمع کردن بند و نوشتن پارت است و کنسرتی بعد از پخش آلبوم «ژاکت» برگزار خواهد کرد، اما بعد از گذشت مدتی از آن زمان و انتشار آلبوم این اتفاق رخ نداد و تاکنون نیز رخ ندادهاست.
شاید هیچ خواننده مطرحی پیدا نشود که با گذشت چندین سال از مطرح شدن نام و فعالیتش، کنسرتی برگزار نکرده باشد. همین امر باعث شده عدهای بگویند چاوشی توان اجرای زنده را ندارد، اما خود او گفته بهتر از هر کسی در اجرای زنده مهارت دارد. در اردیبهشت 1394، چاوشی در مصاحبهای درباره? عدم برگزاری کنسرت گفت: «در ایران کنسرت بیشتر شبیه جنگ شادی است تا کنسرت موسیقی، برف شادی میزنند و یکباره از توی جعبه در میآیند و روی سن ظاهر میشوند. صدابردار خوب هم که نداریم. برای همین در اغلب کنسرتها نه هارمونی وجود دارد، نه آن صداهایی که لازم است مخاطب موسیقی از سازها بشنود و صدابرداری شود. فقط یک کار باری به هر جهت ارائه میدهند که من اهلش نیستم.»
محسن چاوشی تاکنون، به صورت تمرینی دو ترانه «زخم زبون» و «خاکستر» را به صورت زنده اجرا و ضبط کردهاست. محسن چاوشی در تیرماه سال 1395 برای اولین بار قسمتی از قطعه متاسفم برات را به صورت زنده اجرا و در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد.
وضعیت تاهل محسن چاوشی :
محسن چاوشی در سال 88 با اسپاکو یوسفی ازدواج کرد و صاحب یک فرزند پسر بنام زانکو است. همسرش ایرانى و از قوم با اصالت بختیارى هست.
آلبومهای رسمی محسن چاوشی :
نفرین (1383)
یه شاخه نیلوفر (1387)
ژاکت (1388)
حریص (1389)
هشت (1389)
سنتوری (1390)
پرچم سفید (1390)
من خود آن سیزدهم (1391)
پارویِ بی قایق (1393)
امیر بی گزند (1395)
ابراهیم (1397 )
بینام (1398)
آلبومهای غیر رسمی محسن چاوشی :
خودکشی ممنوع (1384)
لنگه کفش (1384)
متأسفم (1385)
موسیقی متن فیلم سنتوری (1387)
آلبومهای گروهی محسن چاوشی :
سلام آقا (1388)
هشت (1388)
خاص (1390)
دلصدا (1390)
دلصدا 2 (1392)
من و ما (1393)
سینمایی و تلویزیونی :
سنتوری : خواننده و آهنگساز ترانههای فیلم سنتوری 1386
شهرزاد خواننده و آهنگساز ترانههای سریال شهرزاد 1394
بید بیمجنون تیتراژ فیلم سینمایی لامپ 100 کاری 1393
لباس نو ویژه برنامه? تحویل سال نو از شبکه دو سیما 1390
واسه آبروی مردمت بجنگ برنامه پشت صحنه از شبکه سه سیما 1391
برنامه زندگی و تحصیلات عالی از شبکه سه سیما در سال 1391
مادر برنامه مهربانو از شبکه سه سیما در ایام نوروز سال 1394
شبی که ماه کامل شد 1398
جورچینتیتراژ سریال دلدار 1398
ناوکویژه برنامه? تحویل سال نو از شبکه پنج سیما 1397
حلالم کنتیتراژ فیلم سینمایی ژن خوک کاری 1397
چه شد…تیتراژ سریال بانوی عمارت 1397
شهرزاد (فصل 3)خواننده و آهنگساز ترانههای سریال شهرزاد (فصل 3) 1397–1396
مریض حالیتیتراژ سریال سایه بان 1396
خواننده و آهنگساز ترانههای سریال شهرزاد (فصل 2) 1396
جوایز و افتخارات محسن چاوشی :
♦ در هفتمین دوره جشنواره بینالمللی «کرافیلم»، جایزه بهترین موسیقی متن فیلم به محسن چاوشی و اردوان کامکار برای فیلم سنتوری رسید.
♦ در جشنواره «حافظ»، جایزه بهترین موسیقی متن فیلم به محسن چاوشی برای فیلم سنتوری رسید.
♦ در نخستین جشنواره سالانه موسیقی ما، در بخش مردمی، جوایز بهترین آهنگسازی پاپ، بهترین آلبوم پاپ (من خود آن سیزدهم)، بهترین ترانه? پاپ (غلط کردم غلط)، بهترین کاور آلبوم (کاور آلبوم من خود آن سیزدهم) و بهترین تیتراژ (واسه آبروی مردمت بجنگ، به همراهی فرزاد فرزین)، به محسن چاوشی تعلق گرفت.
♦برنده تندیس بهترین قطعه? پاپ خارج از آلبوم موسیقی (برای قطعه «چشمه طوسی»)، بخش کارشناسی، از سومین جشنواره سالانه موسیقیما در سال 1393.
♦ در اختتامیه سی و دومین «جشنواره موسیقی فجر» جایزه باربد بهترین آلبوم موسیقی پاپ به آلبوم «امیر بیگزند» محسن چاوشی تعلق گرفت.
♦دریافت جایزه بهترین دستاورد ویژه هنری برای قطعه? «مریض حالی» از پنجمین دوره? جشنواره جام جم
♦ نامزد بهترین ترانه تیتراژ در جشن نوزدهم دنیای تصویر برای مجموعه تلویزیونی بانوی عمارت
♦ تجلیل در چهاردهمین دوره همایش مولانا
گردآوری:بخش فرهنگ و هنر بیتوته
نوشته شده توسط: الهه ناز
زبان مردم ایران در دورههای مختلف تاریخی تفاوت هایی با یکدیگر داشته است ولی با این حال ریشه زبان فارسی همواره حفظ شده و به نسل های بعد انتقال یافته است، لازم به ذکر است که پرداختن به موضوع زبان در دوره های مختلف کار نسبتاً دشواری است و آنچه که تا امروز به ما در این باره کمک کرده، اسناد و مدارک باقی مانده از زمان های تاریخی مختلف است.
زبان شیرین فارسی در اوایل هزاره اول پیش از میلاد مسیح با ورود آریایی ها در سرزمین های ایران شکل گرفت، این زبان جزء زبان های هندی و اروپایی نیز محسوب می شود. با گذشت زمان در طول تاریخ به دلایل مختلفی مثل جنگ، مهاجرت افراد مختلف به ایران و ... تغییرات جزئی و یا حتی وسیع در زبان فارسی به وجود آمد، گاه برخی از تغییرات تنها ناشی از سهولت استفاده از این زبان بوده است تا افراد مختلف راحت تر بتوانند این زبان را فرا بگیرند.
تمامی تغییرات به وجود آمده در زبان فارسی به منظور راحت تر کردن فهم و درک این زبان بوده است، همه اقوام ایرانی زبان فارسی را به عنوان یک زبان مشترک استفاده می کنند.
آشنایی با مراحل سه گانه زبان فارسی اطلاعات بسیار خوب و سودمندی در مورد زبان مردم ایران در دوره های مختلف تاریخی به ما خواهد داد. گروهی به نام ایلامیان در زمان های بسیار دور قبل از تشکیل سلسله آریایی هخامنشی در ایران فرمانروایی می کردند، این زبان تا مدتهای طولانی در داخل کشور رواج داشت و مردم آن را به کار می برند، یک سری آجر های مکتوب زیگورات و یا معبد های های ایلامی بخصوص، مدارک مهمی هستند که نشان دهنده خط میخی و زبان ایلامی به کار گرفته شده در آن زمان است.
امپراتوری بزرگ هخامنشی در سال 553 پیش از میلاد در ایران شکل گرفت، این امپراطوری بزرگ منجر به تنوع و افزایش اقوام در ایران شد، هر کدام از این اقوام یک سری آداب و رسوم مهم و خاص داشتند و حتی هر کدام از یک زبان مشخص استفاده می کردند. با گسترده شدن مرزهای کشور نیاز به یادگیری زبان های خارجی بجز زبان فارسی باستان نیز در کشور شکل گرفت که البته نحوه پرداختن به آموزش این زبان ها چندان مشخص نیست.
در عصر هخامنشی، زبان بابلی بسیار پرطرفدار بود و افراد زیادی با این زبان سخن می گفتند و این گونه با یکدیگر در ارتباط بودند. شواهد زبان بابلی در کتیبه آرامگاه داریوش و یا حتی منشور کوروش قابل مشاهده است و این موضوع نشان دهنده اهمیت این زبان در دوره هخامنشی می باشد. با گذشت زمان، زبان های دیگری نیز به زبان فارسی باستان اضافه شد ولی در نهایت هنگامی که دولت هخامنشی نابود شد، زبان فارسی باستان نیز تقریبا از میان رفت.
اوستا یک کتاب مقدس مربوط به دین زرتشتی است که به عنوان یادگار از زبان اوستائی باقی مانده است، گاه یک سری از زبان های تنها به صورت چند کلمه در برخی از نوشته ها یافت می شود که ممکن است در آن زمان، زبان گروهی خاصی از اقوام ساکن در ایران بوده باشد با این حال مشخص است که برای زرتشتیان زبان اوستائی اهمیت بسیار زیادی داشته است.
یک سری مدارک کتبی و واضح نشان دهنده زبان های خوارزمی، سکائی، سغدی و ... در آن زمان است که بیشتر به نواحی شرقی فلات ایران مربوط می شود. برخی از زبان ها طول عمر چندان زیادی در تاریخ ایران نداشته اند و تنها با مهاجرت برخی از اقوام در ایران شکل گرفته اند ولی بعد از مدت کوتاهی از بین رفته اند و افرادی زیادی طرفدار آن زبان نشده اند. زبان اوستائی یک سری آوا ها و اصوات خاصی دارند به همین دلیل دسته بندی آن در زبان دسته شرغی و یا دسته غربی کار مشکلی است.
در واقع زبان ایران میانه به زبان های بین دوره های گذشته و دوره کنونی گفته می شود که می توان گفت زبان فارسی امروزه نوع تغییر یافته زبان ایران میانه است، نمی توان به صورت دقیق یک بازه زمانی خاص برای شکل گیری زبان میانه در نظر گرفت باید توجه داشت که زبان به صورت یهویی و سریع تغییر نکرده است بلکه این اتفاق همواره در سالیان طولانی و به صورت تدریجی شکل گرفته است، بنابراین مشخص کردن زمان دقیق رایج شدن هر زبان کار بسیار دشوار و تقریباً غیر ممکن است.
در زمان هخامنشیان آثار و نوشته ها نشان می دهند که زبان فارسی باستان نسبتاً دشوار تر و نامفهوم تر بوده است و قواعدی که برای زبان به کار می رفته بسیار نامطلوب و ناهنجار بوده است. به مرور زمان با توجه به تاریخ کشف هر یک از آثار می توان گفت که قواعد به کار گرفته شده در زبان آسان تر شده اند و این زمان بیشتر مربوط به دوره نابودی هخامنشیان است پس از همان زمان، زبان ایرانی میانه رواج پیدا کرده است.
زبان میانه پهلوی، زبان پارتی اشکانیان و زبان ساسانیان نمونه هایی از زبان ایرانی میانه هستند، تغییرات زبان مردم ایران در دورههای مختلف تاریخی نشان می دهد که با روی کار آمدن هر امپراطوری زبان فارسی نیز تغییر بسیار زیادی کرده است.
گاه زبان مردم ایران در دورههای مختلف تاریخی با توجه به نوع صوت و آوای خاص آنها به دو گروه تقسیم بندی می کنند مثل زبان فارسی دسته غربی و زبان فارسی دسته شرغی که هر کدام ویژگی و یا حتی قواعد مشخصی دارند. امروزه نیز گاه برای لهجه ها و گویش های خاص تقسیم بندی زبانی انجام می شود برای مثال لهجه سواحل خزر، لهجه کردی، لری، بلوچی و ... به دسته غربی تعلق می گیرند و با دسته شرقی متفاوت هستند.
زبان پارتی مربوط به اقوام، مخصوص شمال شرقی ایران است، این اقوام که قوم پارت نامیده می شدند، بسیار مورد توجه قرار گرفته بودند، کتیبه های شاهان ساسانی دارای زبان پارتی و زبان فارسی میانه است البته کتیبه های قدیمی تری مثل کالجنگال نیز حاوی نمونه از زبان پارتی است که کمک زیادی به کسب اطلاعات در مورد زبان مردم ایران در دورههای مختلف تاریخی کرده است.
زبان پارتی بیشتر مربوط به دوره فرمانروایی اشکانیان است، یکسری جزئیات خاصی در مورد این زبان وجود دارد که گاه اشتباه تعبیر می شود برای مثال بسیاری از افراد معتقدند که زبان پارتی با زبان پارسی متفاوت است و نباید آنها را یکی دانست در واقع زبان پارتی زبان مخصوص پهلوی است و با زبان پارسی متفاوت است. امروزه زبان فارسی که می نامیم نوع تغییر یافته زبان میانه است که آن را به عنوان زبان فارسی نو می شناسیم و از آن استفاده میکنید.
بسیاری از افراد فارسی میانه و فارسی دری را با یکدیگر اشتباه می گیرند، اما در واقع واژگان متفاوتی که در این دو زبان به کار گرفته شده است نشان می دهند که این دو زبان با یکدیگر متمایزند و نمی توان آنها را یکی در نظر گرفت.
فارسی یک زبان عام است و طبق تعریف زبان شناسی یک زبان عام باید حد میانی بین سایر زبان ها باشد، تا از این طریق ارتباط در آن منطقه به درستی شکل بگیرد در غیر این صوت نمی توان به درستی با دیگران ارتباط برقرار کرد. زبان فارسی دری یک نوع زبان متداول و رایج ایرانی بود، این زبان به تدریج تغییر یافت و زبان فارسی امروزی را شکل داد.
دوره مربوط به روی کار آمدن زبان فارسی از سال 867 میلادی شناخته شده است، البته خود زبان فارسی را نیز امروزه به دسته های مختلفی می توان تقسیم بندی کرد، یک سری از این زبان ها تنها در داخل مرزهای کشور وجود دارند مثل گیلکی و یا مازندرانی اما یکسری از زبان های شناخته شده مثل کردی هم در داخل کشور و هم در خارج از آن مورد استفاده قرار می گیرند و علاوه بر این، زبان هایی مثل یغنابی مزاری تنها در مرزهای خارج از ایران دیده می شوند.
پشتو نیز یکی از زبان های مربوط به دوره جدید است که جزء زبان های رسمی کشور افغانستان مورد استفاده قرار می گیرد. زبان بلوچی به الفبای ایران نوشته می شود، این زبان را علاوه بر ایران در در پاکستان و حتی افغانستان نیز می توان مشاهده کرد.
یک سری واژگان فارسی که در ایران و افغانستان و حتی پاکستان استفاده می شوند با یکدیگر تفاوت دارند و این موضوع از جهات مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. علاوه بر این در تاجیکستان نیز یک سری واژگان فارسی وجود دارد که آنها نیز با زبان فارسی ایران متفاوت هستند، نکته مهمی که در مورد زبان تاجیکستان وجود دارد تاثیر زبان روسی بر آن است که همین موضوع سبب تغییر و تحول زبان تاجیکستان شده است.
ورود یک سری زبان های کشورهای همسایه تاثیرات بسیار چشمگیر و قابل ملاحظه ای در گویش زبان و حتی الفبای آن ایجاد کرده است، تمامی این تغییرات باعث شده است که دیگر واژگان فارسی این کشورها با یکدیگر مشابه نباشند و تغییر پیدا کنند.
زبان فارسی از گذشته تا به امروز برای سهولت در استفاده تغییر پیدا کرده است تا دیگران بتوانند به آسانی با آن ارتباط برقرار کنند و آن را فرا بگیرند، زبان مردم ایران در دورههای مختلف تاریخی تغییرات بسیار زیادی داشته و اکنون به زبان فارسی امروز تبدیل شده است.
گردآوری : بخش فرهنگ و هنر بیتوته
نوشته شده توسط: الهه ناز
احادیثی از ائمه درباره ی طلاق
طلاق به معنی پایان قانونی ازدواج و جدا شدن همسران از یکدیگر است و در پی آن حقوق و تکالیف متقابلی که بین زوجین در هنگام ازدواج وجود داشته از میان میرود. طلاق معمولاً وقتی اتفاق میافتد که استحکام رابطه زناشویی از بین میرود و میان زوجین ناسازگاری و تنش وجود دارد. طلاق اجتماعی، تغییرات در دوستیها و سایر روابط اجتماعی است که مرد یا زن طلاق گرفته با آنها سر و کار دارد. طلاق روانی، موقعیتی است که از طریق آن فرد پیوندهای وابستگی عاطفی به همسرش را قطع کند و به تنها زیستن تن دردهد.
در رابطه با طلاق احادیثی از ائمه آمده است که در زیر به چند نمونه از آن ها اشاره می کنیم.
امام صادق (ع) می فرمایند: هیچ حلالی منفورتر از طلاق نیست.
مشکلات در هر خانواده ای با هر پست و مقام و جایگاه و طبقه ای به صورت کم و زیاد وجود دارد. گاهی این مشکلات به قدری بزرگ می شود که از حد توان و تحمل زوجین خارج است و منجر به طلاق آن ها می شود. طلاق آسیب های زیادی به اشخاص وارد می کند و بی خود نیست که امام صادق (ع) حدیثی به این زیبایی در رابطه با آن گفته اند.
گاهی زوجین در یک خانه و کاشانه زندگی می کنند، ولی رابطه بسیار سرد هستند و همانند دو غریبه در کنار یکدیگر زندگی می کنند، در واقع احساسات آن ها مرده است و طلاق عاطفی بین آن ها صورت گرفته است.
زوجین باید برای بهبود رابطه و افزایش عشق و علاقه و رسیدگی به خواسته ها و نیازهای هم بکوشند و کمتر تن به طلاق بدهند زیرا طلاق آخرین راه است. پیامبران و امامان ما توصیه و سخنان گوهر باری راجع به طلاق گفته اند که در هر کدام نکته ای نهفته است در اینجا به برخی از آن ها اشاره می کنیم.
امام صادق (ع) علت تنفر خود از طلاق را این گونه در احادیث زیر بیان می کند :
امام صادق (ع) (الکافی : 6/54/2) :
ما مِن شَیءٍ مِمّا أحَلَّهُ اللّه ُ عَزَّ و جلَّ أبغَضَ إلَیهِ مِن الطلاقِ، و إنَّ اللّه َ یُبغِضُ المِطلاقَ الذَّوّاقَ .
از چیزهایى که خداوند عز و جل حلال فرموده هیچ چیز نزد او منفورتر از طلاق نیست. خداوند مردى را که زن زیاد طلاق مى دهد و پیوسته تغییر همسر مى دهد دشمن دارد.
از امام صادق (ع) نقل شده است که رسول خدا (ع) فرمودند (الکافی : 5/328/1):
ما مِن شَیءٍ أبغَضَ إلى اللّه ِ عَزَّ و جلَّ مِن بَیتٍ یَخرَبُ فی الإسلامِ بالفُرقَةِ ··· ثُمّ قالَ أبو عبدِ اللّه ِ علیه السلام : إنَّ اللّه َ عَزَّ و جلَّ إنّما وَکَّدَ فی الطَّلاقِ و کَرَّرَ فیهِ القَولَ مِن بُغضِهِ الفُرقَةَ .
در اسلام هیچ چیز نزد خداوند عز و جل منفورتر از خانه اى نیست که با جدایى ویران شود ··· سپس امام صادق علیه السلام فرمود: خداوند عز و جل از آن رو نسبت به طلاق [ندادن] تأکید کرده و بارها از آن سخن گفته است، که از جدایى و تفرقه نفرت دارد.
امام صادق (ع) (الکافی : 6/54/3) :
إنَّ اللّه َ عَزَّ و جلَّ یُحِبُّ البیتَ الذی فیهِ العُرسُ، و یُبغِضُ البیتَ الذی فیهِ الطلاقُ، و ما مِن شَیءٍ أبغَضَ إلى اللّه ِ عَزَّ و جلَّ مِن الطلاقِ .
خداوند عز و جل خانه اى را که در آن عروسى باشد دوست دارد و خانه اى را که در آن طلاق باشد، دشمن دارد و نزد خداوند عز و جل چیزى منفورتر از طلاق نیست.
احادیثی از طلاق
در ادامه به چند ی از احادیث امام باقر (ع) در رابطه با این موضوع می پردازیم :
امام باقر (ع) فرمود :
مَرَّ رسولُ اللّه ِ برَجُلٍ فقالَ : ما فَعَلَتِ امرَأتُکَ ؟ قالَ : طَلَّقتُها یا رسولَ اللّه ِ، قالَ : مِن غَیرِ سُوءٍ؟! قالَ : مِن غَیرِ سُوءٍثُمّ قالَ : إنَّ الرجُلَ تَزَوَّجَ فَمَرَّ بهِ النبیُّ صلى الله علیه و آله فقالَ : تَزَوَّجتَ ؟ قالَ : نَعَم، ثُمّ قالَ لَهُ بعدَ ذلکَ : ما فَعَلَتِ امرَأتُکَ؟ قالَ : طَلَّقتُها، قالَ : مِن غَیرِ سُوءٍ ؟! قالَ : مِن غَیرِ سُوءٍثُمّ إنّ الرجُلَ تَزَوَّجَ فَمَرَّ بهِ النبیُّ صلى الله علیه و آله ، فقالَ : تَزَوَّجتَ ؟ فقالَ : نَعَم، ثُمّ قالَ لَهُ بَعدَ ذلکَ : ما فَعَلَتِ امرَأتُکَ ؟ قالَ : طَلَّقتُها، قالَ : مِن غَیرِ سُوءٍ ؟! قالَ : مِن غَیرِ سُوءٍفقالَ رسولُ اللّه ِ صلى الله علیه و آله : إنَّ اللّه َ عَزَّ و جلَّ یُبغِضُ أو یَلعَنُ کُلَّ ذَوّاقٍ مِنَ الرِّجالِ، و کُلَّ ذَوّاقَةٍ مِن النِّساءِ .
رسول خدا به مردى برخورد و از او پرسید: همسرت چه مى کند؟ عرض کرد: یا رسول اللّه! طلاقش دادم؛ حضرت پرسید: بى هیچ ایرادى؟! عرض کرد: بى هیچ ایرادى آن مرد دوباره، ازدواج کرد: پس، پیامبر (ص) به او برخورد و پرسید: ازدواج کردى؟ عرض کرد: آرى. بعد از مدتى از او پرسید: همسرت چه مى کند؟ عرض کرد: طلاقش دادم؛ فرمود: بى هیچ ایرادى؟! عرض کرد: بى هیچ ایرادى. آن مرد بار دیگر هم ازدواج کرد و باز پیامبر (ص) او را دید و پرسید: ازدواج کردى؟ عرض کرد: آرى. پس از مدتى به او فرمود: همسرت چه مى کند؟ عرض کرد: او را طلاق دادم. حضرت پرسید: بى هیچ ایرادى؟! عرض کرد: بى هیچ ایرادى. رسول خدا (ص) فرمود : خداوند عز و جل مردان و زنانى را که همواره تغییر همسر مى دهند دشمن دارد، یا آنها را لعنت مى کند.
امام باقر (ع) (الکافی : 6/55/4 ) :
إنّ اللّه َ عَزَّ و جلَّ یُبغِضُ کُلَّ مِطلاقٍ ذَوّاقٍ .
خداوند عزّ و جلّ از مردانى که زن زیاد طلاق مى دهند و هر از چند گاهى زنى اختیار مى کنند، نفرت دارد.
پیامبر خدا (ص) در رابطه با موضوع طلاق احادیثی دارند که به برخی از آن اشاره کرده ایم:
پیامبر خدا (ص) (کنز العمّال : 27871) :
ما أحَلَّ اللّه ُ شیئا أبغَضَ إلَیهِ مِن الطَّلاقِ .
خداوند چیزى را که نزد او منفورتر از طلاق باشد، حلال نکرده است.
پیامبر خدا (ص) (کنز العمّال : 27870) :
إنَّ اللّه َ یُبغِضُ الطلاقَ و یُحِبُّ العَتاقَ .
خداوند طلاق دادن را دشمن و آزاد کردن بنده را دوست دارد.
پیامبر خدا (ص) (کنز العمّال : 27876) :
إنَّ اللّه َ لا یُحِبُّ الذَّوّاقِینَ و لا الذَّوّاقاتِ .
خداوند مردان و زنانى را که مرتّبا تغییر همسر مى دهند دوست ندارد.
احادیث طلاق از ائمه
سه طلاقه کردن زن به این معنی است که زنی سه بار از همسر خودش طلاق گرفته باشد که دیگر آن زن نمی تواند با همسر قبلی خود ازدواج مجدد بکند مگر اینکه زن با مرد دیگری به عنوان محلل ازدواج کرده و آن مرد فوت کند و یا آن زن را طلاق دهد.
امام رضا (ع) در رابطه با این موضوع می فرمایند (عیون أخبار الرِّضا : 2/85/27 ) :
إنَّ اللّه َ تبارکَ و تعالى إنّما أذِنَ فی الطلاقِ مَرَّتَینِ، فقالَ عَزَّ و جلَّ : «الطَّلاقُ مَرَّتانِ فَإِمْساکٌ بِمَعْروفٍ أَوْ تَسْریحٌ بِإِحْسانٍ»(بقره،229) .یَعنِی فی التَّطلیقَةِ الثالثةِ، و لِدُخُولِهِ فیما کَرِهَ اللّه ُ عَزَّ و جلَّ لَهُ مِن الطلاقِ الثالثِ حَرَّمَها اللّه ُ علَیهِ، فلا تَحِلُّ لَهُ مِن بعدُ حتّى تَنکِحَ زَوجا غَیرَهُ؛ لئلاّ یُوقِعَ الناسُ الاستِخفافَ بِالطلاقِ و لا تُضارَّ النِّساءُ
خداوند تبارک و تعالى تا دوبار اجازه طلاق داده است و فرموده : «طلاق، دو بار است، آن گاه به شایستگى نگهداشتن یا به نیکى رها کردن» که همان طلاق سوم است. از آن جا که مرد با سومین طلاق، کارى کرده که خداوند عز و جل خوش ندارد؛ پس خداوند، آن زن را بر وى حرام کرد و دیگر بر او حلال نیست، مگر این که با مرد دیگرى ازدواج کند، تا مردم طلاق را سبک نگیرند و زنان زیان و لطمه نبینند.
همچنین امام رضا (ع) ـ به محمّد بن سنان درباره علت سه بار طلاق ـ نوشت (علل الشرائع : 507/1 ) :
و عِلَّةُ الطلاقِ ثلاثا لِما فیهِ مِن المُهلَةِ فیما بینَ الواحِدَةِ إلى الثلاثِ؛ لرَغبَةٍ تَحدُثُ أو سُکونِ غَضَبٍ إن کانَ، و لِیَکُونَ ذلکَ تَخویفا و تَأدیبا للنِّساءِ و زَجِرا لهُنَّ عن مَعصیَةِ أزواجِهِنَّ فَاستَحَقَّتِ المرأةُ الفُرقَةَ و المُبایَنَةَ لدُخُولِها فیما لا یَنبَغی مِن مَعصیَةِ زَوجِها، و عِلَّةُ تَحریمِ المرأةِ بعدَ تِسعِ تَطلیقاتٍ فلا تَحِلُّ لَهُ أبدا عُقوبَةً؛ لئلاّ یُتَلاعَبَ بِالطلاقِ، و لا تُستَضعَفَ المرأةُ، و لِیَکُونَ ناظِرا فی اُمورِهِ مُتَیَقِّظا مُعتَبِرا، و لِیَکونَ یائسا لَها مِن الاجتِماعِ بعدَ تِسعِ تَطلِیقاتٍ .
علت مقرر شدن سه بار طلاق این است که از طلاق اوّل تا سوم فرصتى است براى آن که میل و رغبتى به از سر گرفتن زندگى زناشویى پیش آید یا اگر عصبانیت و خشمى در کار بوده فروکش کند و هم براى آن که زنان ترسان و متنبّه شوند و از نافرمانى شوهرانشان باز ایستند؛ زیرا زن از این رو مستحق جدایى و طلاق شده است که مرتکب عمل ناشایستِ نافرمانى از شوهرش شده است. علت حرمت ابدى زن بر مرد بعد از نُه طلاق این است که مرد، طلاق را بازیچه قرار ندهد و به زن زورگویى نکند و در کارهاى خود با چشم باز عبرت آموز بنگرد و بداند که بعد از نُه طلاق از زندگى کردن با او براى همیشه محروم خواهد شد.
گردآوری: بخش مذهبی بیتوته
نوشته شده توسط: الهه ناز
باقلوا در ایران به روش های مختلف طبخ می شود ، با وجودی که شاید اغلب شما تصور کنید که باقلوا شیرینی سوغاتی یزد است ولی در شهر های دیگر ایران هم این شیرینی اصیل و سنتی خوشمزه با روش های متفاوتی طبخ می شود . باقلوای اردبیل از روی هم قرار گرفتن چندین لایه خمیر نازک و پودر گردو تهیه می شود که بسیار باکیفیت و خوشمزه است.
برای تهیه خمیر باقلوا حتما از آرد درجه یک شیرینی پزی استفاده کنید که کاملا سبوسش گرفته شده باشد. اگر از آرد هایی که برای نانوایی ها استفاه می شود ، خمیر باقلوا را آماده کنید باقلوای با کیفیتی نخواهید داشت.
تخم مرغ | 3 عدد |
شیر یا ماست | 1 لیوان |
روغن مایع | 1 لیوان |
بیکینگ پودر | 1 بسته |
آردگندم | به مقدار لازم |
گردو | نیم کیلو |
کره | 400 گرم |
نشاسته | 1کیلوگرم |
پودر پسته (برای تزئین) | 50 گرم |
روغن مایع برای چرب کردن خمیر | 1?5 لیوان |
مواد لاز برای شربت باقلوا اردبیل | |
شکر | 4 لیوان |
آب | 4?5 لیوان |
لیموترش | 2/1 عدد |
برای تهیه باقلوای اردبیل اول باید خمیر باقلوا را آماده کنید.
برای تهیه خمیر باقلوای اردبیلی تخم مرغ ، شیر ، ماست و روغن مایع را هم بزنید تا یکدست شود.
نیمی از آرد و بکینگ پودر را الک کرده به مواد اضافه کنید و مخلوط نمایید.
بقیه آرد را تا جایی اضافه کنید تا خمیر لطیفی بدست آید که به دست نمی چسبد.
روی خمیر را با دستمال مرطوب بپوشانید و چند دقیقه در دمای اتاق بگذارید استراحت کند.
خمیر را به 60 تکه اندازه فندق تقسیم کنید ، رویشان کمی پودر نشاسته بپاشید و با وردنه پهن کنید.
10 ورق خمیر را روی هم بچینید و دوباره با وردنه صافشان کنید تا نازک شوند.
دو عدد سینی 35 سانتی را چرب کنید و لایه اول خمیر را رویش پهن کنید و روی خمیر را چرب کنید و گردو بپاشید.
10 خمیر دیگر را به همان روش قبل به صورت یک ورقه خمیر نازک درآورید و دباره رویش را چرب کرده و گردو بپاشید.
لایه های خمیر را تا جایی که سینی پر شود ادامه دهید.
بعد از پهن کردن آخرین لایه خمیر روی سینی ، برش های یک سانتی روی خمیر بزنید .
کره را ذوب کنید و وقتی از حرارت افتاد روی خمیر بدهید.
حدود 45 دقیقه سینی باقلوا را در فری که از قبل با دمای 180 درجه سانتیگراد گرم شده است قرار دهید تا بپزد و رویش طلایی شود.
باقلوا را از فر در آورید و کناری بگذارید تا کاملا خنک شود . سپس شربت را آماده کنید.
برای تهیه شربت باقلوا شکر و آب را مخلوط کرده و به جوش بیاورید تا غلیظ شود سپس آب لیمو را اضافه کنید و بعد از چند دقیقه از روی حرارت بردارید.
شربت را کنار بگذارید تا ولرم شود و آرام آرام روی باقلوای سرد بریزید تا کاملا به خورد باقلوا برود.
گردآوری : بخش آشپزی بیتوته